KANUNA GÖRE İÇERİK SAĞLAYICI ; İçerik sağlayıcısı, 5651 sayılı Kanun’un 2.maddesinde, internet kullanıcılarına her türlü bilgi veya veriyi üreten, değiştiren ve sağlayan gerçek veya tüzel kişiler olarak tanımlanmıştır. İçerik sağlayıcısının sorumluluğu aynı Kanun’un 4. maddesinde düzenlenmiştir.
5651 sayılı Kanun’un 4. maddesi, içerik sağlayıcının sorumluluğunu düzenlemiştir. Buna göre içerik sağlayıcı, internet ortamında kullanıma sunduğu her türlü içerikten sorumludur. Bu sorumluluğun gerek özel hukuk ve gerekse de ceza hukuku sorumluğu olduğuna şüphe yoktur. Bundan dolayı yukarıdaki örnekte bir başka forum kullanıcısına hakaret eden forum kullanıcısı, bu kişiye karşı hem özel hukuk çerçevesinde tazminat ödemekle yükümlü tutulabilecek hem de ceza kanunu çerçevesinde hakaret suçunu işlediği iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılabilecektir. Bu husus tartışmasız olmakla birlikte, içerik sağlayıcının link şeklinde bağlantı vermesi halinde sorumluluğunun belirlenmesi uygulamada bazen tereddütler yaratmaktadır. Ancak 5651 sayılı Kanun bu konuda açık bir düzenleme içermektedir. Kanun’un 4. maddesine göre, içerik sağlayıcı, bağlantı sağladığı başkasına ait içerikten sorumlu değildir. Buna göre içerik sağlayıcıların, bağlantı verdiği ve ulaşılmasını sağladığı başkasına ait içerikten sorumlu olmayacağı kabul edilmektedir. Örneğin bir web sitesi sahibi, sitesi üzerinden içeriği başkaları tarafından hazırlanmış başka web sitelerine link yoluyla bağlantı verse ve söz konusu bağlantıların içeriğinde hukuka aykırı içerikler bulunsa dahi bundan sorumlu olmayacaktır. Ancak bu kuralın bir istisnası bulunmaktadır. Zira 4. maddeye göre sunuş biçiminden, bağlantı sağladığı içeriği benimsediği ve kullanıcının söz konusu içeriğe ulaşmasını amaçladığı açıkça belli ise link veren içerik sağlayıcının bu durumda genel hükümlere göre sorumlu olduğu belirtilmiştir. Tabi bu noktada kuralın istisnai nitelikte olmasından bahisle içerik sağlayıcının sadece verilen linkin içeriğinden sorumlu olacağı, buna karşın verilen linkin bulunduğu sitenin tamamının içeriğinden sorumlu olmayacağı kabul edilmelidir.
5651 sayılı Kanun’un 4. maddesi uyarınca, içerik sağlayıcının internet ortamında kullanıma sunduğu her türlü içerikten sorumlu tutulmasının önemli bir sonucu vardır: adı sıkça duyulan “bilişim suçlarının” faili genelde içerik sağlayıcıdır.
Yenilikçi yapısıyla bilişim sistemlerinde kullanılan teknikler her geçen daha da artmaktadır ve suçlular için yeni oyun alanları yaratmaktadır. Bu sebeple bilişim suçlarının ilk ortaya çıktığı zamanlarda, bu suçlarda kullanılan araçlar yazılım, donanım ve bilgisayar ağları iken, bugün bunlara özellikle sosyal medya ve bulut bilişim de eklenmiştir.
BULUT bilişimin getirdiği büyük veri kaydı ile “dar anlamda bilişim suçları” ve “geniş anlamda bilişim suçları” ayrımı yapılmaktadır. Buna göre sadece bilişim ortamında işlenebilen, bilgisayar ve internete özgü suçlar dar anlamda bilişim suçlarıdır.
Örneğin bilişim sistemine hukuka aykırı şekilde girme (TCK m. 243) veya bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçları (TCK m. 244) bu kapsamda değerlendirilmektedir.
Buna karşın geniş anlamda bilişim suçları ise bilişim sistemleri kullanılarak veya bilişim sistemlerinden yararlanılarak işlenen klasikmsuçlardır. Birçok klasik suçun bilişim sistemlerinde veya bilişim sistemlerinden yararlanılarak işlenmesi mümkündür. Bu suçlara örnek olarak; tehdit ve şantaj, hakaret ve sövme, taciz, röntgencilik, dolandırıcılık, terörizm gösterilebilir.
KAYNAK:ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI