IPTV , VOD (Video On Demand), Web TV, OTT (Over The Top Tv) NEDİR ?

 Şifreli veya şifresiz TV kanallarının ve depolanan video içeriklerinin, IP paketlerine dönüştürülerek genişband iletişim teknolojileri üzerinden son kullanıcıya yayınlamasına IPTV denir. Müşteriye erişim sonlandığı modem vb. cihazlara ilave olarak STB (Set Top Box ) olarak ifade edilen bir dekodere ihtiyaç vardır. STG ise Televizyona bağlanır. STB üzerinde bulunan  kullanıcı ara yüzü televizyon ekranında görüntülenir ve seyredilmek istenen TV kanalı veya video bu ara yüz sayesinde seçilir.

  IPTV platformunda yer alan içeriklerin yayınlanabilmesi için bir yayın merkezine ihtiyaç vardır.

yayın merkezini oluşturan bileşenler;

1- TV yayını alıcı sistemleri (IRD, receiver)

2- Kodlayıcı (Encoder)

3- Ara yazılım (Middleware)

4- Güvenlik (CA/DRM)

Video On Demand ; müşterinin televizyonu üzerinden istediği zaman istediği içeriği seçip izlemesini sağlar. VOD un araçları videoları depolayan ve erişimi sağlayan video sunucular, müşteri ile bağlantıyı sağlayan ağ ve son kullanıcıya ait olan set to box tır. Video sunuculara yüklenmiş olan  videolar sıkıştırılmış ve kodlanmış olarak iletilir. Video talebinde STB bu formatta gelen içeriği çözerek kullanıcıya gösterir.

WEB TV ler ; elinden gelenin en iyisi (Best Offert) bir servis modeli ile ; televizyon , isteğe bağlı video ve kullanıcılar tarafından üretilen içeriğin IP tabanlı iletimidir. Harici bir donanım gerektirmeden internete bağlı bilgisayar veya Akıllı telefon  yardımı ile ulaşabilen kişiye özel televizyon yayın servisidir.

OTT (Over The Top TV); televizyon ve video içeriklerinin internet üzerinden internete bağlanabilen cihazlar vasıtası ile müşterilere ulaştırılmasıdır. OTT nin IPTV den farkı servis kalitesi olmayan bir internet ağı kullanmasıdır. Aynı Web TV gibi elden gelenin en iyisi modeli ile yayın yapmaktadır. IP TV kendisi için Telekom operatörlerinden altyapı ve hizmet alırken OTT var olan servisleri kullanır. Yani basitçe OTT den bir video izlerken internettiniz o an yavaş ise görüntü kalitesi düşecek veya donacaktır. Web TV den farkı ise , Web TV bilgisayar üzerinden izlenirken OTT Smart Televizyonlardan tutun Playstation3, Xbox360, tablet, akıllı telefonlar, pc vb cihazların hepsinden izlenebilir. OTT şuan en çok aboneye sahip servislerin kullandığı modeldir. Başlıca örnekleri Netflix. Hulu, Google tv dir.