AKILLI TELEVZİYON NE İŞE YARAR ?

 Akıllı televizyon (SMART TV); televizyon alıcısı üzerinden internete bağlanmaya ve özel geliştirilmiş uygulamaların kullanılmasına fırsat tanıyan televizyon olarak tanımlanabilir. Bu araçlar pc, tablet, akıllı telefon gibi bir işletim sistemine sahiptirler. Akıllı televizyonları multimedya (çoklu ortam) özelliğine sahip televizyonlar olarak görebiliriz. Multimedya hizmetleri ses, video, metin gibi verilerin paylaşımının yanı sıra alışveriş, oyun, video konferans, elektronik yayıncılık, öğretim gibi etkileşimli uygulamaları da içermektedir.

Akıllı televizyonlar, internet bağlantısı ile sosyal medya uygulamalarının kullanılmasına, internette arama yapılabilmesine, oyun oynanabilmesine, alışveriş yapılabilmesine ve daha birçok hizmete, internet bağlantısı olan herhangi bir bilgisayar gibi izin vermektedir. Akıllı televizyon kullanıcılarına sunulan bu özelliklerin arasında cep telefonu, tablet veya bir bilgisayardan USB ile görüntü aktarımı, PVR (Personal Video Recorder) özelliği ile herhangi bir televizyon yayınının ayrı bir cihaza ihtiyaç olmadan video olarak kaydedilmesi vardır.

USB üzerinden video oynatma: Akıllı televizyonların üzerinde bulunan usb giriş sayesinde USB belleğe yüklediğiniz videoyu izleyebilirsiniz ve çoğu formattaki video destekler tabi ilk önce hangi formatta videoları desteklediğini televizyonunuz kullanım kılavuzundan bakınız.

Uygulamalar ve oyunlar: yine aynı şekilde desteklenen formattaki oyun ve uygulamaları da Smart tv nizden açabilirsiniz. Uygulamalar arasında sosyal medya,  tv kanal uygulamaları, vb. kullanabilirsiniz.

PVR (Personal Video Recorder): Kişisel video kaydedici olarak tanımlayacağımız bu özellik, akıllı televizyonlarda ayrı bir cihaz kullanmadan televizyonda yayınlanan bir programı, filmi kısacası yayınları kaydetme olanağını ifade etmektedir.

Hareket ve sesli denetim: Teknoloji ilerledikçe eklenen özeliklerden tekide kumanda ihtiyacı olmadan hareket ve ses ile denetim sağlamaya yarayan fonksiyonlar içermektedir.

Diğer temel olanaklar ise internet ortamında gezinme ve akıllı telefonlarla bağlanma sağlanabilirliktir.

KAYNAK:ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI