BİLDİĞİMİZ İNTERNET NE ZAMAN BAŞLADI

 ABD’nin Savunma Bakanlığına bağlı ARPA kurumunun çalışmaları sonucunda ilk olarak 1969 yılında ARPANET isimli bir bilgisayar ağı ortaya çıkmıştır. 70’li yıllara gelindiğinde internet sistemi özel sektöre girmiş ve ARPANET ile birlikte USENET, BITNET ve UUCP ağları devreye alınmıştır.

    İnternet 60’lı yıllarda gelişmeye başlasa da, “world wide web” (dünyayı saran ağ)  Tim Berners-Lee tarafından 1989-91 yılları arasında geliştirilmiştir. 90’lı yıllarda aslında günümüzde bilinen ilk internetin doğduğu söylenebilir. 1990’lı yıllarda ABD’deki kullanıcı sayısının çok olması, internete reklamların girmesini sağlamıştır.

    Geliştirilen ilk web sayfaları, siyah-beyaz ve tamamen metne dayalı bir yapıda ve temelde bilgi verme amaçlıdır. Daha sonra web 1.0 olarak adlandırılan bu dönemde oluşturulan web siteleri, statik bir yapıya sahip ve sadece okumaya elverişli sayfalardır. Geri bildirim yapma veya kullanıcının içerik oluşturma şansı yoktur.

    WWW ile bilgilerin birbirine bağlı bilgisayarlar aracılığıyla aktarılması kolaylaşmakta ve bilginin aranması küresel hâle gelmektedir. Ayriyeten her kurum ya da özel işletmenin kendi sitesini kurabileceği bir alan sunulmuş oldu. İnternet kelimesi  “Interconnected Networks” (birbirine bağlı ağlar) kelimesinin İngilizce kısaltılmasıdır.