BLOG, BLOG NEDİR, BLOG OLUŞTURMA YÖNTEMLERİ GENİŞ ÖZET


 İlk örnekleri 1994 yılında kişisel web sayfaları olarak hayatımıza giren bloglar, sistem üzerinde yapılan her türlü değişikliğin kayıt altına alındığı dosyalar log (günlük ) dosyalarıdır.  Bu dosyalar, o sistem ile ilgili olarak yapılan tüm değişikliklerin zamanını, kim tarafından yapıldığını kaydederek istenildiği anda bu bilgilere erişilmesine izin verecek şekilde hazır tutmaktadırlar. Benzer şekilde bloglarda da her gönderinin ve bu gönderilere yapılan yorumların sonunda gönderenin adı ve gönderi zamanı otoma-tik olarak eklenmektedir. Bu benzerlik nedeniyle, web’in kaydının tutulduğu günlük anlamına gelen ve bloglara verilmiş ilk isim olan “weblog”, web ve log kelimelerinin birleşimi ile oluşturulmuştur.

    Bu isim zaman içerisinde kısaltılarak “blog” şeklini almıştır. Temelde kişisel web sayfaları olarak da ifade edilebilen bloglar, kullanıcıların aktarmak istediklerini özgürce paylaştığı, görüş alışverişine de olanak sağlayan webe yüklenmiş içerik ortamlarıdır. Blog, en son yüklenen paylaşımın en üstte olacak şekilde görüntülendiği, kişisel konulardan siyasete kadar değişen birçok konudaki düşünce, olay, haber, not, görüntü, ses, video, bağlantı ve yorumların yer aldığı günlük şeklindeki paylaşımları içeren web sitelerini ifade etmektedir.

    Web 2.0 sürümü geliştirilmeden önce 1994 yılında blogların ilk örneği olan ‘Links.net’ isimli kişisel web sayfası Justin Hall tarafından oluşturulmuştur. İlk blogların çoğu, çevrimiçi günlüklere benziyordu; yazarlar genel olarak yaşamları, meslekleri ve çevrelerindeki dünya hakkındaki düşüncelerini ve görüşlerini ifade ediyorlardı. Daha sonra Jorn Barger ilk kez weblog adını kullandığı “Robot Wisdom” bloğunu1997 yılında oluşturmuştur. Daha sonra weblog ismi zaman içerisinde blog şekline dönüşmüştür. blogların cezbedici yanı da insanlara herhangi bir özel gazetecilik eğitimi almadan ve herhangi bir editör denetimi olmadan belirli bir konudaki fikirlerini diğer insanlarla paylaşabilme imkânını sunmasıdır.

BLOG OLUŞTURMA

Blog oluşturmak için temelde iki yöntem yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan birincisi sunucu hizmetini ücretsiz veren sitelerin kullanıldığı yöntemdir. Diğer yöntem ise kiraladığımız kendi sunucumuzda blog oluşturma yöntemidir.

Ücretsiz sunucu hizmeti verenlerin kullanımı;  ilk kez bir blog kurmak isteyen bir kişi için bu yöntem hem kullanım kolaylığı hemde ücretsiz olduğu için iyi bir seçim olacaktır. Bu yöntem ile oluşturduğumuz blog dosyaları, sunucu hizmetini veren o sitenin üzerinde saklanmaktadır. Genellikle kullanıcının belirleyeceği bir blog ismi ve ardından o sitenin alan ismi birlikte blog adresini oluşturmaktadır. örnek: https://mustafaozkanbulut.blogspot.com  İçeriğinde sunulan şablonlar ve uygulamanın sizi yönlendirmesi ile bloğunuzun temel hatlarını 15- 20 dakika da oluşturabilirsiniz.

En yaygın olanları

Wordpress2003 yılında hizmete sürülmüş hem ücretsiz sunucu hizmeti vererek blog oluşturmaya yarayan bir blog hem de kendi bloglarımızı ücretli sunucularda kendi alan adımız ile oluşturmaya yarayan bir içerik yönetim sistemidir, 2012 yılında Wordpress ile oluşturulmuş blog sayısı 72 milyonun üzerine çıkmıştır. Popülerliğinin temel sebeplerinden biri de ücretsiz sunulan birçok ücretsiz tema ve eklentiye sahip olmasıdır, mobil eklentiler ile mobil uyumlu bloglar da oluşturulabilmektedir. Açık kaynak kodludur. Ücretsiz sürümü wordpress.com ismi ile sunulmaktadır.

Blogger: 1999 yılında geliştirilmiş ve ilk bilinen blog platformudur. 2003’te Google tarafından satın alınmış ve ücretsiz blog hizmeti vermeye devam etmektedir. Üyelerine blogspot.com uzantılı alan adı tahsis etmektedir. Kullanımı çok kolay olan blogger.com, blog oluşturmak için çok iyi bir sunucudur. Bir google hesabı ile anında bu hizmete ulaşabilirsiniz.

Typepad: 2003’te sunulan Typepad, ücretli bir blog sunucusudur. Ücretli olmasına rağmen hem kişiye özel alan adı hem de çoklu blog desteği sağlamaktadır

Kendi Sunucumuzda Blog Oluşturma Yöntemi; İkinci ve daha profesyonel olan yöntem ise kullanıcının ücretli hizmet aldığı bir sunucuda kendi bloğunu oluşturmasıdır. Kurumsal bloglar için daha uygun olan yöntemdir. Bunun için kullanılan başlıca yazılımlar wordpress, joomla ve drupal’dır

İçerik yönetim sistemi olarak da anılan bu yazılımlar ücretsiz, açık kaynak kodlu şekilde dağıtılan yazılımlardır. Bu yazılımlar içerisinde WordPress blog kullanımı için en uygun olan yazılımdır. Bu nedenle dünya üzerindeki blogların çoğu wordpress kullanılarak oluşturulmuştur.

    Bir sunucu üzerinde alan kiralaması yapılmalı ve üzerimize kaydettirdiğimiz alan adı ile bu sunucuyu ilişkilendirmemiz gerekmektedir. Wordpress.org web sayfası üzerinde ücretsiz olarak sunulan wordpress’in uygun bir sürümü indirilerek sunucu üzerinde kurulumu yapılmaktadır. Wordpress kurulumu diğer içerik yönetim sistemleri gibi oldukça kolay bir işlemdir. Kurulum yapılırken hem sunucu ile ilgili temel ayarlar yapılır hem de blog ile ilgili temel ayarlamalar yapılmış olmaktadır. Kurulumdan sonra ise wordpress in sunduğu yönetim paneli aracılığı ile her türlü içerik ayarlamaları kolaylıkla yapılabilir.

    Kendi sunucumuzda blog oluşturma yönteminin olumsuz yönlerinden başlıcası daha pahalı bir çözüm olmasıdır. Ayrıca web tasarımı ve içerik yönetim sistemi kullanımı konusunda deneyimli bir uzman desteğine gerek duyulacaktır.