ERİŞEBİLİRLİK, BÜTÜNLÜK, GİZLİLİK KAVRAMLARI

 Erişebilirlik;  Bilgiye, sisteme, hizmetlere, ihtiyaç duyulduğu her an erişilebilir ve kullanıma hazır bulunmalarını tanımlar. Bulut teknolojisi erişebilirliğin sağlam bir faktörü olarak endüstri dünyasına yeni bir dönem getirmiştir. Erişebilirliğin en büyük amacı enerji kesintileri, doğal afetler, savaş durumu vb. beklenmedik olaylar karşısında dahi hizmetlere erişebilmeyi hedefler.

Bütünlük; Bilişim sistemleri ile gönderilen, alınan, depolanan verilerin eksiksiz ve değiştirilmemiş halde bulunması tanımlar. Kaynaktan nasıl çıktıysa öyle olması durumu bütünlüktür. Paylaşılan verilerin bütünlüğü kamu olsun özel şirketler olsun büyük önem taşımaktadır.

Gizlilik; Bilişim sistemlerinde bulunan her veririnin gizliliği çok önem taşımaktadır. Yetki olmayan kişiler tarafından veriye erişimin engellenmesi gizliliği kapsar. Kişisel verilerde ise bilginize ulaşacak kurum, kuruluş veya kişilerin sizden habersiz bunları yaymamaları kullanmamaları ve depolamamaları gerekir. Bazı kamu kuruluşların veya özel şirketlerin bazı işlemler için verilerinizi depolaması konusunda ise hangi verinizi kaydetmişler bunları sizlere bildirmelidirler. Bunu kuruluşlar özel yapmamaktadır, ancak siz talep ettiğiniz zaman sizlerle paylaşmaları kanunen zorunludur.