POPÜLER SOSYAL MEDYA İLETİŞİM UYGULAMALARI ( WhatsApp, Facebook Messenger )

 WhatsApp; 2009 yılında, Yahoo’nun eski çalışanları olan Brian Action ve Jan Koum tarafından kurulan WhatsApp, tüm dünyada hızla popüler oldu. WhatsApp, bağımsız bir platform olarak 5 yıl faaliyet gösterdikten sonra yine başka bir popüler sosyal medya devi olan Facebook tarafından satın alındı ve bugün de Facebook’a ait bir platform olmaya devam ediyor. SON GİZLİLİK SÖZLEŞMESİNE RAĞMEN HALA DÜNYANIN EN ÖNDE GELEN İLETİŞİM UYGULAMASI DİYEBİLİRİZ. WhatsApp tam anlamıyla küresel bir platformdur. Dünyanın 180’den fazla ülkesinde faaliyet gösteren WhatsApp, 1 milyarı aşkın kişi tarafından kullanılıyor ve şu anda tüm cihaz türlerinde (Android, Apple IOS, Windows ve Mac gibi) destekleniyor. WhatsApp’ın web sürümü bağımsız olarak çalışamaz ve kullanıcısının mobil cihazı ile sürekli internete bağlı olmasını gerektirir.

    WhatsApp, mesajları anlık olarak iletirken ve gerçek zamanlı teslimat raporlarıyla bilgi aktarımı sağlarken telefonunuzun mobil internet bağlantısını kullanır. WhatsApp ile ilgili diğer olumlu özellik ise basit metin mesajları göndermek için mobil internet paketiniz üzerinden çok fazla veri tüketmiyor olmasıdır. Başka bir özelliği grup iletişimine kolay ve esnek bir şekilde imkân sağlamasıdır. Ayrıca çok düşük veri tüketimi ile sesli ve görüntülü arama özelliğine sahiptir. 

    WhatsApp’ı kullanarak görüntülerinizi, videolarınızı, belgelerinizi, ses kliplerinizi ve müziklerinizi paylaşabilirsiniz, harici bir harita uygulaması açmak zorunda kalmadan gerçek zamanlı konum paylaşma veya noktasal konum gönderebilirsiniz.

    Bir diğer önemli özelliği, işletmeler tarafından müşterileriyle etkileşime geçmek için kullanılabilecek yeni WhatsApp işletme hesabıdır. WhatsApp işletme hesabı; kurumsal kullanıcıların şirket profillerini oluşturmalarına, ofis çalışma saatlerini paylaşmalarına ve müşterileriyle kolayca etkileşime girmelerine yardımcı olabilecek diğer birçok özellikten faydalanmalarına olanak tanır.

    Firmalar kurdukları WhatApp hattı ile müşteri hizmetleri servisi sağlıyor ve sipariş alarak Whatsapp’ı bir müşteri ilişkileri ve satış departmanı gibi kullanabiliyor. Birçok televizyon kanalı, internet haber siteleri ve gazeteler, WhatsApp ihbar hatlarıyla hepimizin birer gönüllü haber muhabiri olmamızı sağlıyor.

    WhatsApp Web, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar aracılığıyla WhatsApp’ı kullanmak mümkün. Tarayıcınızla https://web.whatsapp.com adresine girip bilgisayar ekranındaki QR (kare kodu) kodu akıllı telefonunuza okuttuğunuzda şifreye gerek kalmadan WhatsApp’a bağlanmış olursunuz. Gelen kutunuzdaki belgeleri bilgisayarınıza bağlı yazıcınızla yazdırmak istediğinizde ya da fotoğrafları ve videoları daha geniş bir ekranda görüntüleyip düzenlemek istediğinizde bu özellik çok işinize yarayacaktır. WhatsApp Web’i keşfeden kullanıcılar artık belge ve resim göndermek için e-posta yerine WhatsApp kullanımı çok daha fazladır.

FACEBOOK MESSENGER

    Facebook massenger; Facebook’a entegre edilmiş anlık bir iletişim platformu olarak konumlanmış durumdadır. Başlangıçta, Facebook’un Facebook sohbeti adlı bir ileti gönderme platformu vardı ve Facebook’un genel ara yüzüne ve diğer özelliklerine çok benziyordu. Ancak bu eklentinin çok fazla hata veriyor olması onu diğer uygulamalardan daha yavaş yapıyordu. Facebook, sahip olduğu zengin özelliklerin bir sonucu olarak yüksek işlemci ve bellek kapasiteli cihazlar kullandığımız günümüzde bile diğer uygulamalardan daha yavaş bir kullanıcı deneyimi sunuyor. bu duruma çözüm olarak özellikle kısıtlı işlemci, hafıza ve depolama imkânlarına sahip mobil cihaz sahibi kullanıcılar için Facebook uygulamasının yanında Facebook Lite uygulamasını da sunuyor.

    Facebook, kademeli bir geçişi tercih ederek Messenger lansmanının başlangıcında Facebook kullanıcılarına Messenger’ı seçmeleri veya Facebook sohbet kutusunu kullanmaya devam etmeleri için seçenek sundu. Bu isteğe bağlı durum belli bir süre sonra sona erdi. Facebook kullanıcılarının iletişim kurmak için tek seçeneği FB Messenger uygulamasını edinmek oldu. Sonrasında, mesajlaşma uygulamasının uygulamaya çok benzeyen web sürümü kullanıma sunuldu.

    FB Messenger belki de kullanılması ve erişilmesi en kolay çevrimiçi iletişim uygulamalarından biridir. Bu özellikleri kullanım kolaylığı onu kaçınılmaz kılıp bu kadar yaygın bir platform haline getirmiştir. Messenger şu anda ücretsiz bir uygulamadır ve tüm platformlarda (Android, Apple, Windows ve Mac vb.) kullanılabilir. FB Messenger, WhatsApp Messenger gibi dünya genelinde 1 milyardan fazla kullanıcı sınırını aşan nadir uygulamalardan biridir.

    Messenger ile emojiler, etiketler ve GIF’ler paylaşabilir ve hatta belirli bir mesaj ile ilgili ne hissettiğinizi ifade eden bir tepkiyi o mesaja iliştirebilirsiniz .Messenger ayrıca, resimlerinizi farklılaştırmak ve kişiselleştirmek için çok sayıda filtreyi ve düzenleme seçeneğini destekleyen dahili bir kamera butonuna sahiptir. Messenger’la ayrıca bir e-posta uygulaması gibi fotoğraf, video ve belge alıp gönderebilirsiniz. Messenger, çok düşük veri kullanımıyla hem sesli hem de görüntülü aramalar yapmanıza imkân sağlar ve bu aramalara aynı anda birkaç kişi ekleyebilirsiniz. Messenger’da sesli notları ve konumunuzu gerçek zamanlı olarak paylaşabilirsiniz.

    Messenger ayrıca, kullanıcıların tek başlarına oynayabilecekleri veya Messenger kişilerini bir oyuna davet edebilecekleri çeşitli çevrimiçi oyunlarla birlikte geliyor. Messenger’ı diğer birçok uygulamadan ayıran  özelliklerden biri de ekranınızı kaplayan diğer uygulamaların üzerinde kullanılabilmesidir, sohbet ettiğiniz her kişi için özel bir sohbet baloncuğu oluşturarak uygulamalar arasında gezinmeden ve birçok pencereyi açıp kapatmak zorunda kalmadan mesaj almanızı ve anında yanıt vermenizi sağlar. Sohbet baloncukları sayesinde bir yandan haber olurken veya video izlerken diğer yandan mesaj alıp göndermek mümkün

                                                                                            ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI