POPÜLER SOSYAL MEDYA İLETİŞİM UYGULAMALARI ( WeChat VE Telegram )

 WeChat, 2010 yılında Tencent Gunagzhou Araştırma ve Proje merkezinde bir proje olarak ortaya çıktı. Orijinal versiyonuna Weixin adı verildi ve Zhang Xiaolong tarafından geliştirildi.

    WeChat’in başarısının temel nedenlerinden biri, e-ticaretin gelişimini koşulsuz olarak desteklemeyi öngören 12. beş yıllık planının bir parçası olarak Çin hükümetinin sağladığı koşulsuz teşviklerdir. ilk kez 2011 yılında halkın kullanımına sunuldu, 2012 senesinin sonunda Weixin’in aktif kullanıcı sayısı 100 milyondan fazlaydı, tabi burda Çin Cumhuriyetinin nüfus rakamı çok büyük bir etken oldu hızlı yükselmesi adına. Bunun üzerine Tencent’in yöneticileri platformu uluslararası yapmaya karar verdiler ve Weixin artık WeChat markasıyla uluslararası arenada boy gösterdi. WeChat’in 2019 yılında aktif kullanıcı sayısı 1 milyarı aştı. WeChat’i rakiplerinden ayıran en belirgin özelliği hiçbirinin WeChat’ın sunduğu kadar hizmet sunmuyor olması.

    WeChat; Metin mesajı iletimi, bas-konuş şeklinde sesli mesaj iletimi ve birden çok kullanıcıya aynı anda yayın mesajı iletimi gibi özelliklere sahip, fotoğraf ve video paylaşımı, video görüşmesi, video konferans, video oyunları, belge paylaşımı gibi birçok özellik uygulamadan çıkmanıza gerek kalmadan aynı kullanıcı ara yüzü içinden yapılabiliyor. WeChat’in başarısı hem sunduğu hizmetlerin çeşitliliği hem de kullanıcıların tüm yaşamlarını etkileyen işlemleri sadece bu uygulama üzerinden yürütebiliyor olmalarına bağlıdır. WeChat’in içinde harici web sitesi bağlantıları açılır yani bir tarayıcı işlevide görür. 

    Bluetooth bağlantısını kullanarak yakındaki kişilerle iletişim kurmanıza izin verir, topluluk içinde ilgilendiğiniz kullanıcılar varsa ve onlar da kendilerini bulunabilir olarak ayarlamışlarsa rastgele insanlarla tanışma özelliği sayesinde yeni arkadaşlar edinebilirsiniz. WeChat’i Facebook ve TencentQQ gibi diğer sosyal ağ platformlarını entegre edebilirsiniz. fotoğraflarınıza filtreler, başlıklar eklemenizi ve üzerinde karalamalar ve fırça ile boyamalar yapabilmenize imkân veren dâhili bir kamera ile birlikte gelir. WeChat ayrıca farklı dillerde konuşan insanların daha rahat iletişim kurmalarını sağlamak için metni otomatik olarak istenilen dile çevirme kolaylığı sağlar

    Telegram; Rusya kökenli ve bulut tabanlı bir  anlık mesajlaşma uygulamasıdır ve ilk kez 2013 yılında Nikolai ve Pavel Durov tarafından geliştirilmiştir.

    Durov kardeşler daha önce Mail.ru tarafından devralınan ve VK olarak bilinen Rus sosyal ağının kurulmasında görev almışlar ancak daha sonra buradan ayrılmak zorunda kalmışlardı. Bunun üzerine Telegram’ı geliştirmek için çalışmaya başladılar. Nikolai Telegram’ın teknik ve tasarımsal temelini oluşturmaya çalışırken Pavel de kurduğu dijital fon aracılığıyla finansal destek ve fiziki altyapı sağlamaya odaklandı.

    Durov kardeşler, çoğu zaman Telegram’ın nihai hedefinin kar elde etmek olmadığını ve ticari bir amaç gütmediklerini, hatta web sitesi alan adlarının org uzantılı olmasının bunun bir göstergesi olduğunu dile getiriyorlar. Ancak şu anda Telegram’ın karamacı gütmeyen bir organizasyon şeklinde yapılandığını söylemek zor.

    Gayet te gizli bir firma Rus Hükümetinin etkisinden korumak için ellerinden geleni yaptığı ifade edilir ve hükümetten gelen herhangi bir veri talebini karşılamadıkları söylenir. Hatta bunu sağlamak için, her ikisinin de ekibi ile birlikte Rusya’dan ayrılmak zorunda kaldığı belirtilir. Hâlen Telegram, hem İngiliz LLP hem de Amerikan LLC olarak tescil edilmiştir ve ofislerinin nerede olduğunu veya bu alanları kiralamak için hangi tüzel kişiliklerin üzerinden işlem yapıldığı açıklamamıştır. Bütün bunların anonim kimliğini koru-maya çalışmak için yapıldığı sanılıyor.

    Telegram, Android, Apple, Windows, Mac ve Linux dâhil tüm platformlarda kullanılabilir. mesaj göndermek, resim ve video paylaşmak, etiket, sesli notları ve diğer her tür dosyayı iletmek Telegram ile mümkün. Telegram’ın üst düzey güvenlik özellikleri sunmasının nedenlerinden biri tüm platformunun bulut tabanlı olmasıdır. Mesajlar ve diğer dosyalar bulutta iletilir ve bir sunucuda depolandığında uçtan uca şifrelenir. Bu yüzden birçok insan kişisel verilerini korumak için Facebook gibi üzerinde soru işareti olduğu düşünülen popüler uygulamaları terk edip Telegram’a yönelmeye başladı

                                                                                             ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI