POPULER SOSYAL MEDYA İLETİŞİM UYGULAMALARI ( SnapChat VE QQ )

 Snapchat; Hepsi eski Stanford öğrencileri olan Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown tarafından geliştirilip dünya çapında kullanılan multimedya mesajlaşma platformudur. 2011’de Reggie’nin çoğu mesajlaşma uygulamasına benzeyen ama mesajların ve resimlerin kısa bir süre sonra kendiliğinden kaybolacağı bir uygulama fikri ile başladı. İş tecrübesiyle Evan ve kodlama becerileriyle Bobby kolları sıvayarak bugün Snapchat olarak bilinen uygulamayı geliştirdiler. İlk önce sadece IOS platformu için geliştirildi,

    Reggie Brown ürün geliştirmesine katkı sağlamadığı için şirketten atıldı. Uygulama Eylül 2011’de yeniden lanse edildi. Brown dava açarak hem Snapchat fikrinin asıl geliştiricisi olarak itibarını geri aldı hem de kendisine 157 milyon ABD doları ödeme yapıldı.

    Evan, Snapchat hakkında medyada yaptığı bir konuşmada Snapchat’ın arkadaşlarınızla mükemmel anı paylaşmayı değil, tüm hikâyeyi duygu yüküyle paylaşmayı sağladığını belirtmiştir. Kullanıcılara bir ya da iki kez göründükten sonra kaybolan mesajlar, resimler ve videolar ile insanlar etkileşime başladılar. Duygularınızı ifade etmek için kullanabileceğiniz çeşitli özelleştirilebilir çıkartmalar ve giflerle de gelir. Eklentilerden biri de temel olarak kendi avatarınızı oluşturmanıza izin veren bir uygulama olan Bitmoji’dir. Önemli özelliklerinden bir diğeri de resim yazıları ya da filtreler kullanarak resimleri kişiselleştirmeye izin veren kamerasıdır. Bu filtreler, Snapchat’in popülerliğinin ardındaki nedenlerdendir.

    QQ; Tencent QQ adlı Çinli teknoloji devi tarafından geliştirilen ve piyasaya sürülen diğer ünlü bir Çinli anlık iletişim uygulamasıdır. Tabi Çin menşei li olduğu için kullanıcı sayısına etki ettiği gerçektir.

    QQ uygulaması, kırmızı bir atkı giyinmiş göz kırpan sevimli bir pengueni logo olarak kullanır. QQ, kullanıcılarının sesli ve görüntülü aramalar yoluyla birbiriyle bağlantı kurmasına imkân verir. QQ’nun rakibi konumundaki Facebook gibi sosyal medya platformlarında da olduğu gibi, QQ’da rastgele atanan kullanıcılarla ya da kişi listesinden davet edebileceğiniz arkadaşlarınızla çevrimiçi oyun oynayabilirsiniz. QQ ayrıca gruplar ve sesli sohbet gibi özellikler de sunuyor.

    QQ’nun diğer özelliklerini müzik, alışveriş, mikroblog, filmler ve TV olarak sayabiliriz.  QQ, Amerikan medyasının Facebook, Amazon, Netflix ve Google ile neredeyse istila ettiği internet dünyasında Çin’in özellikle kendi vatandaşlarına sunduğu güçlü bir alternatiftir.