POPULER SOSYAL MEDYA İLETİŞİM UYGULAMALARI ( Skype VE Imo )

 Skype; en eski çevrimiçi iletişim platformlarından biridir. Başlangıçta sadece görüntülü görüşme amacıyla düşünüldü ancak diğer tüm temel özelliklerle birlikte kullanıma sunuldu. Skype, 2003 yılında İsveç ve Danimarka’dan iki geliştiricinin dev bir girişimi olarak başlatıldı. Bazı Estonyalı yazılımcılar da platformun geliştirilmesine yardımcı oldu ve Ağustos 2003’te Skype ilk kez kamuoyuna duyuruldu.

    Skype, eBay, Onet.pl, Comcast ve PayPal gibi birçok teknoloji dev tarafından gerek satın alınmış, gerek satılmış ve ortaklıklar kurulmuştur. 2011 yılında toplam 8,5 milyar ABD doları karşılığında Microsoft’a geçmiştir. Skype’ı bilgisayarınızda  Windows, Mac ve Linux işletim sistemlerinde, akıllı telefonlarda  Android, IOS . Ayrıca Windows işletim sistemine entegre olaraktan gelmektedir. Tabletlerde ve Xbox One oyun konsolunda ve akıllı kol saatlerinde bile Skype kullanılabilir. Girmedikleri teknolojik sistem nerdeyse yok gibi.

    Skype, normal video görüşmeleri ve aynı anda 40 insanı birbirine bağlayabilen video konferansları ile bilinir, anında mesajlaşma, sesli aramalar, fotoğraf ve video paylaşımı gibi özellikler de vardır. Skype ilk çıktığı yıllarda 600 milyon kullanıcısı var iken 2012 yılında diğer sosyal platformların çıkması ve büyük rağbet görmesinden ötürü kullanıcı sayısı 34 milyonlara kadar gerilemiştir.

    Skype’ın piyasaya çıktığı günlerde bilgisayarlar yerleşik kameralara ve mikrofonlara sahip değildi. O yüzden Skype kullanıcılarının sesli ve görüntülü görüşme yapmak için bir web kamerası ve mikrofon satın almaları gerekiyordu. Skype, piyasaya sunulduğundan beri temel hizmetler için ücretsiz ancak premium hizmetler için ücrete dayalı bir iş modeli uygulanmaktadır. Skype’tan Skype’a  çağrı ücretsizdir.

    Skype, Microsoft tarafından satın alınınca bazı internet servis sağlayıcıları aşırı bant genişliği kullanımı ve güvenlikle ilgili endişeler gibi gerekçelerle Skype’ı engellemeye başladılar. Microsoft, bazı istihbarat birimlerine Skype üzerinden paylaşılan içeriği inceleme izni verince kullanıcılarının sayısında hızlı bir düşüş yaşandı.

    Imo; piyasada bulunan diğer birçok anlık mesajlaşma uygulaması gibi kısa mesajları, sesli ve görüntülü aramaları destekleyen bir iletişim uygulamasıdır. Imo, 2010 yılında eski bir Google çalışanı tarafından geliştirildi ve sonrasında genişleyen ekiple birlikte piyasaya sunuldu. Imo ilk olarak aynı anda birden fazla sohbet platformuna erişim sağlayabilmek için web tabanlı bir uygulama olarak başlatıldı. Yani kullanıcı tek bir platformun altında birden fazla hesap ve profil ile sohbet edebiliyordu. Uygulama ayrıca sohbet kayıtlarının kopyalanıp gerektiğinde erişilebilmesi bir sohbet geçmişi oluşturmaya da imkân sağlıyordu. Imo, Google’ın en eski 10 çalışanının onu piyasaya sürmesinin ardından çok popüler oldu ve adeta para basmaya başladı. İngilizceye aşina olmayan biri bile, akıllıca tasarlanmış sezgisel çalışma düzeni sayesinde imo’yu rahatlıkla kullanabilir.

    Imo, kullanıcılarına eğer internet bağlantıları varsa tek bir kuruş ödemeden yurt içindeki ya da yurtdışındaki arkadaşlarına ve ailelerine kesintisiz sesli ve görüntülü görüşme yapma imkânı veriyor. Kullanıcılar mesajlarını iletmek için kişiselleştirilebilir etiketleri kullanabilir, sadece yazabilir veya sesli not gönderebilirler, kullanıcılarının aynı anda birden fazla kişiye mesaj ve dosya gönderebilmelerini sağlayan grup iletişimini destekler.

    Hikâye özelliği Instagram hikâyelerine veya Snapchat snap’lerine benzer ve telefonunuzdan fotoğraf çekmenize veya resim yüklemenize ya da resimlerinizi istediğiniz gibi özelleştirmenize olanak sağlar, hikâyelerinize metin yazmanıza ve takipçilerinizle paylaşmanıza olanak tanır. ImoZone ile, insanların katılması için ortak gruplar oluşturabilirsiniz. Bu gruplar benzer ilgi alanlarına, hobilere veya meslek gruplarına dâhil herkesin katılımına açıktır.