RADYONUN İCADI ve İLK RADYO DALGASI İLE NE YAPILDI :)

 Radyonun babası,1894 yılında elektromanyetik dalgalar (radyo dalgaları) aracılığı ile sesi bir yerden bir yere taşıyan İtalyan Guillermo Marconi olarak kabul edilir. Marconi’nin ilk başarısı, radyo dalgalarını kullanarak alt kapının zilini çaldırmayı başarmaktı. Sonrasında buluşunu geliştiren , bir telsiz sistemi üreten Marconi, İtalyan Posta ve Telgraf Bakanlığı’ndan gerekli izinleri alamayınca, 1899’da Amerika Birleşik Devletleri’ne gitti. Burada kurduğu şirketinde, gemiler için telsiz üretmeye başladı.

 1910 yılındaysa, Lee De Forest, New York Metropolitian Orkestrası’nın sesini uzaktaki insanlara dinletmeyi başararak, radyo yayıncılığının başlangıç hikayesine adını yazdırdı.

Günümüzün bilinen radyolarının patenti ise karasal yayıncılık anlayışı ve teknolojisini ilk defa kullanan Nikola Tesla tarafından alınmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ilk radyo, 1920 yılında Westinghouse şirketi tarafından kuruldu. Bundan sonra İngiltere’de 1922’de, Fransa’da 1925’te, Japonya’da 1926’da, Latin Amerika’da 1930’larda ilk radyolar yayın hayatına atıldı.

 KAYNAK:ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI