API NEDİR ?

   



  API, Application Programming Interface, programlanan bir uygulamada, uygulamanın tanımlanmış işlevlerinin başka bir uygulamada da kullanılması için oluşturulan, bu iki yazılımın ve bu yazılımların veri tabanlarının birbiri ile uyumlu çalışabilmesi için sorunsuz şekilde birbirleriyle iletişime sokan ara yüzlerdir. Türkçeye çevirecek olursak uygulama programlama arayüzü dür. En basitçe si farklı bir uygulamanın özelliklerini farklı bir uygulamada kullanmaya yarayan yazılım arabirimdir.

     API çeşitlerine bakacak olursak;

    API çeşitlerinden REST (Representational State Transfer – Temsili Durum Transferi) HTTP üzerinde çalışır, XML veya JSON ( Javascript uygulamaları için oluşturulmuş bir veri formatıdır.  Javascript  Object Notation’ın kısaltmasıdır. JSON’un temel amacı veri alışverişi yaparken daha küçük boyutlarda veri alıp göndermektir ) verileriyle haberleşme sağlamaktadır.

     SOAP (Simple Access Protocol – Temel Erişim Protokolü) olarak bilinmektedir. SOAP mesajları yalnızca XML formatında taşır ve yine HTTP üzerinde çalışır.

    SOAP mesaj taşıma şekli ve genel mimarisi bakımından güvenlik açısından REST’e göre daha başarılı çalıştığı söylenebilir. Fakat, REST kullanarak JSON, XML ve TEXT  verileriyle iletişim sağlayabiliyorken SOAP sadece XML  kullanımına olanak verir.

    Web API olarak adlandırılan biçimsel farklılıkları olan alt türlerde vardır; Open API, Partner API ve Internal API olmak üzere üç kategoride incelenebilir

Open API: Açık API, herkesin kullanımına açıktır ve herhangi kullanıcı ya da lisans kısıtlaması içermemektedir.

Partner API: Bu API’leri kullanabilmek için birtakım hak veya lisanlara ihtiyaç duyulmaktadır, herkesin kullanımına açık değildir.

Internal API: Özel API olarak da bilinir. Şirketler içinde kullanılmak üzere oluşturuldukları için herkes tarafından görülemez.

    Web API' ler teknoloji değil konseptir