BİLGİSAYAR AĞLARI OSI MODELİ

 


OSI modeli, Uluslararası Standart Kuruluşu (OSI) tarafından ortaya konulmuş bir modeldir.

7 Katmandan oluşur bunlar;

1- UYGULAMA KATMANI; kullanıcı verilerinin oluşturulduğu kısımdır. Kullanıcı ile bilgisayarın etkileşimini sağlayan katmandır. Örnek olarak bir web tarayıcını kullanarak web sayfasını görüntüleme, anlık mesaj yazma, bu katmanda gerçekleşir.

2- SUNUM KATMANI; uygulama katmanında oluşturulan verilerin kodlanması, şifrelenmesi ve sıkıştırılması işlemlerinin yapıldığı katmandır. Ses, video, mesaj gibi iletiler bu katmanda şıkıştırılır ve şifrelenir. İletişim sağlanırken araya giren kişilerin engellenmesi ve dosyalar sıkıştırılarak iletişim hızlanması sunum katmanında yapılır.

3- OTURUM KATMANI; veri gönderimi sağlamak için hedef ile kaynak arasında oturumun sağlanması, yönetilmesi bu katmanda gerçekleşir.

4- AKTARIM KATMANI; kaynak ile hedef arasındaki uçtan uca adreslemeyi sağlaması bu katmanda gerçekleşir.

5- AĞ KATMANI; farklı ağlar arasında mesajların yönlendirilmesini sağlar, ağ katmanı ağlar arasında mesajların iletimini mantıksal adresleme yaparak gerçekleştirir.

6- VERİ BAĞI KATMANI; ağda bulunan iki cihaz arasında verinin bir çerçeve oluşturarak aktarımından sorumludur, fiziksel adresleme ve hata kontrol özelliklerini de uygular.

7- FİZİKSEL KATMAN; kaynak ile hedef arasında fiziksel bağlantının oluşturulması , senkronizasyonun yapılması, veri bitlerinin sinyal hale gelmesinden sorumludur.