FOTOĞRAF VE VİDEO KALİTESİ NEREDEN ANLAŞILIR

 



FOTOĞRAF VE VİDEONUN KALİTESİ

Fotoğraf Kalitesinin Anlaşılması; Piksellerin inç başına sayısı, resmin çözünürlüğünü ya da başka bir deyişle kalitesini belirler. 75ppi (piksel per inç) yada dpi(dot per inç)  denildiğinde bunun anlamı, inç başına 75 pixel düşmesidir . Buradan da anlaşıldığı gibi bir resmin PPİ değeri ne kadar büyükse çözünürlüğü yani kalitesi o kadar yüksektir. DPİ değeri inç kare değil, inç başına düşen piksel sayısını ifade eder . Yani bu örnekte; yatayda 75, düşeyde 75 piksel olduğunu ifade eder.

    Uygun çözünürlük hangisidir? diye düşünüyor olabilirsiniz. Bilgisayar monitörleri 72-96 dpi (ppi) arasında çözünürlük kullandığı için bu kalite web veya bilgisayar ortamında yeterlidir. Ama baskı yapmak isterseniz 300 Dpi ‘yi düşünmelisiniz.

     Klasik fotoğraf makinelerinde fotoğraf filmi objektiften gelen ışığın film üzerinde kimyasal değişime sebep olması sonucunda oluşuyor. Dijital fotoğraf makinelerinde ise ışığın elektrik yükü çipe kaydediliyor. Yüksek ışık, yüksek elektrik yükü anlamına geliyor. Alınan görüntü rgb (red green blue) denilen ışığın üç temel tayfının değerlerini ayrı ayrı ve gri tonlama ile kaydederek oluşturuluyor. Sonuçta tüm renk kanalları aynı ortama verildiğinde resim renkli olarak görülüyor. İşte bu yüzden de dijital olarak çekilmiş fotoğraflar üzerinde kolaylıkla renk işlemleri yapılabiliyor. Yani örneğin kırmızı kanalının değerini artırıp resmin sonuç görüntüsünü de daha kırmızı olarak değiştirebiliyorsunuz. Burada kullandığınız foto düzenleme yazılımının yetenekleri de devreye giriyor.

Video Kalitesinin Anlaşılması; Aynı kavramlar video için de geçerlidir. Resim çözünürlüğü, resmin taşıdığı detayı tanımlar. Yüksek çözünürlük, resimde daha fazla detay anlamına gelir. Resim çözünürlüğü değişik şekillerde ölçülebilir. Çözünürlük ölçüleri satırların görünürlüğü etkilemeyecek şekilde birbirine ne kadar yakın olduğuna göre ölçülebilir. CIF (Common Intermediate Format); Ardıl video sinyallerinin piksel cinsinden yatay ve dikey çözünürlüğünü tanımlamak için yapılmış bir standarttır. CIF tam çözünürlüğün çeyreğini ifade eder. CIF: 352×288,4CIF: 704×576,D1: 720×576 Bu çözünürlük değerleri resmin kalitesiyle ilgili bir bilgi sunmaz. 4CIF basit olarak 704 pikselin birtakım bilgiler ile 576 satıra doldurulması anlamına gelir. CIF ise 352 pikselin birtakım bilgiler ile 288 satırı dolduracağı anlamına gelir.

    Piksellerde olacak bilgi sayısı bitrate’i ifade eder. Boş pikseli daha az olan ve bilgiyle yüklenmiş CIF çözünürlüğündeki bir resim boş piksellere sahip bir 4CIF resimden daha kaliteli olacaktır.

Bitrate birçok faktöre bağlıdır.

• Orjinal bilgi değişik frekanslarda örneklenebilir.

• Örnek değişik sayıda bit içerebilir.

• Bilgi farklı metodlar kullanılarak encode edilebilir.

• Bilgi dijital olarak farklı algoritmayla veya farklı derecelerde sıkıştırılabilir.

    Yukarıdaki faktörlerin hepsi minimum bitrate’te maksimum kalite sağlayarak en az kayıt alanı tüketip en kaliteli görüntüyü izlemek ve kaydetmeyi gerçekleştirmeye çalışır. Dijital videoda bitrate değerini azaltmak için kayıplı sıkıştırma kullanılır. Kayıplı sıkıştırma video veya ses dosyasının daha az kayıt alanı ve bant genişliği tüketmesi için bazı bilgilerin göz ardı edilmesine dayanan bir sıkıştırma metodudur.

4CIF olarak kaydedilmiş bir videoda belli başlı kodekler için aşağıdaki bitrateler kullanılmalıdır ki iyi bir resim kalitesi yakalansın:

  • H.264AVC: 1-2 Mbps
  • MPEG4(Part 2): 2-4 Mbps
  • MPEG2: 3-6 Mbps

Bu bitratelere göre belli başlı kodeklerin sürekli kayıtta yaklaşık olarak tükettikleri alan

  • 264AVC: 0.5 – 1 GB per hour
  • MPEG4(Part 2): 1-2 GB per hour
  • MPEG2 3-6 Mbps: 1.5 – 3 GB per hour

Yukarıda belirtilen tüketim önerilen bitrate değerlerinde, gerçek zamanlı (25 fps) sürekli kayıtta karşılaşılan değerlerdir.

Sonuç olarak;

• Bir videonun çözünürlüğü direkt olarak bize kalitesi hakkında bilgi vermez.

• Video uygun çözünürlüklü ekranda en iyi performansı gösterir.

• 1366x768 çözünürlüklü bir ekranda 1080x1800 çözünürlüklü bir filmin tam kalitesi hissedilmez.

• Bu yüzden en iyi kalite videoyu seyredebilmek için ekranınızın çözünürlüğünü bilmemiz gerekir.

• Videonun sahip olduğu gerçek kalite bitrate değeri ile daha iyi belirlenir.