Hacker nedir ? Hacker deyince ilk akla gelen kötü amaçlı yazılımlar ile insanların bilgilerine çalan bilgisayarlarına giren sistemlerini kullanılamaz hale getiren vb. durumları yapan kişiler olarak akla gelir. Ancak vaziyet öyle değildir aslında hacker kavramı sistemi alışıla gelmişin dışında kullanan insanlar diyebiliriz. Hepsi kötü niyetli kişiler değildir. Bilişim dünyasında ise işletim sistemlerini tam manası ile bilen derinliklerine inebilen programlamayı profesyonel düzeyde yapabilen kişiler diyebiliriz. 3 . Çeşit hacker kavramı vardır.
1. Blackhat (siyah şapkalı)
2. Greyhat (Gri şapkalı)
3. White hat (Beyaz şapkalı)
Black hat; bu grup hacker denildiğinde aklımıza gelen kötü niyetli kişilerdir. Amaçları sistemlere sızmak bilgi çalmak kişilere ve kurumlara zarar vermektir.
White hat; bu grup ise bilgi bakımından siyah şapkalı lardan aşağı değildir fakat amaçları iyi niyetli bir şekilde bilgi bilgisayar güvenliğini sağlamak için çalışan kişilerden oluşur siyah şapkalıların tam zıttı bir profildir.
Grey hat ; bu grup ise siyah ile beyaz şapkalı ların tam arasında kalan gruptur yerine göre beyaz yerine göre siyah şapkalı olabilen zaman zaman istismar yaban gruptur.
En çok sorulan sorulardan teki bir sistemi alt etmek insana hacker yapmaz hacker genel kavramda başta da belirttiğim gibi birçok yazılımsal becerileri ve bilişim alanında yüksek bilgi sahibi kişilerdir. Bunların dışında kalan gruplar ise script kiddie ve lamer diye adlandırılan gruptur.
Script kiddie; başkalarının yazdığı programları kullanan programlama bilgisi olmayan genelde lise çağındaki kişilerden oluşan ve kişisel medya hesaplarına E maillere saldıran gruptur.
Lamer; bu grup ise hacker olma özentisi güden bu amaç için çalışan birkaç bilgi öğrenen ve bunlarla yetinen programlama bilgisi olmayan herkesin yaptığı sıradan işleri yapan ün kazanmak isteyen saygınlık kazanmayı hedefleyen kişilerdir aynı zamanda bu kişiler ben HACKER im edasıyla dolaşmayı severler.