KRİPTO PARA YENİ DÜZENLEME 2021 ÖDEMELERDE ARTIK KRİPTO PARA GEÇMEYECEK




Merkez Bankası kripto varlıklarla ilgili ödeme yasağı getirdi. Kripto paralara yatırım yasaklanıyor mu ? Bu soru son günlerin sıkça sorulan sorusu. Kripto para piyasasında yoğun bir hareketlilik söz konusu iken Merkez Bankası'nın düzenlemesinden kimler etkilenecek. Kripto para piyasasına yatırım yapan milyonlarca insan  zarar görecek mi ? Resmi gazetede yayımlanarak 30 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeye ilişkin açıklamalar. Bu yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilemeyen gayri maddi varlıkları ifade eder. Merkez Bankası'nın ilk kripto para tarifi bu yönde oldu. 
-Kripto varlıklar ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamaz. 
-Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamaz. 
-Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremez, bu tür iş modellerini ilişkin herhangi bir hizmet sunamaz.
 -Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım, satım, saklama, transfer, veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemez.
    Merkez Bankası böyle bir düzenleme neden ihtiyaç duyulduğunu açıklayan duyurusunda şu ifadelerde bulundu, kripto varlıklar herhangi bir  düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapılar nedeniyle yasa dışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalına bilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ile işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırmaktadır. Son dönemde, söz konusu varlıkların ödemeler alanında kullanılmasına ilişkin çeşitli girişimlerin oluşmaya başladığı gözlenmiştir. Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı Güven zafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir.

Merkez Bankası yaptığı bu düzenleme ile Türkiye'de kripto para alım satımını yasaklamıyor bunu belirtmek gerekir ancak kripto alım satımına aracılık eden elektronik para kuruluşları ve ödeme kuruluşları üzerinden para transferinin önü kapatılmış oldu. Ayrıca açıkça da belirtilmiş olup resmi işlemlerde herhangi bir değer söz konusu değildir. tabi bu durum kripto paranın değersiz anlamına geldiğini belirtmez. Merkez Bankası tanımında da belirttiği gibi kripto para anonim bir yapıya sahip olduğu için ve dünyada gayrimeşru devam ettiği sürece kripto parada sürecek gibi duruyor. Özellikle dünyada yasa dışı işlerde kripto paranın izi sürülemediği için her zaman popüler olacaktır. Tabii yatırım olarak düşünülür mü orası size kalmış fakat gayet ve açık olarak kripto para ile alım-satımlar yasal yönden yasaklanmıştır. Herhangi bir alım satım yapacaksanız da kripto paranızı nakite çevirip o şekilde yapmanız sizi yarın bir gün oluşabilecek durumlarda daha eli güçlü hale getirir. Herhangi bir dolandırıcı ya para kaptırma ihtimaliniz azalır ve kanun önünde hakkınızı savunmak sizin için daha da kolaylaşır.