BAZI ÖNEMLER İLE HESAP KONTROLLERİNİ DAHA İYİ SAĞLAYABİLİR VE GÜVENLİĞİ YÜKSELTEBİLİRSİNİZ.
Öncelikle sosyal medya üzerinden yapılan her paylaşımın izin verilse de verilmese de istenmeyen kişiler tarafından görülebileceği unutmamalıdır. En temel hâliyle sosyal medya güvenliği, gerekenden fazlasını paylaşmamakla ve paylaşımları görebilecekleri sınırlandırmakla başlar. Bu nedenle kullanıcı öncelikle hangi sosyal medya platformlarında yer alacağına karar verilmeli; bütün sosyal medya platformlarında yer almaya çalışmak yerine üyesi olmaya karar verdiği sosyal medya platformu ile kendisinin elde etmeyi düşündüğü fayda ya da faydaları göz önüne almalıdır. Ne kadar fazla sayıda sosyal medya platformunda yer alınırsa, riskin o derece yüksek olacağı gözden kaçırılmamalı; alınan riskle beklenen fayda dengesi gözetilmelidir.
Sosyal medya platformlarına kayıt olunduğu sırada varsayılan ayarlar seçilmemeli, özellikle güvenlikle ilgili tüm ayarlar, tek tek ve titiz şekilde yapılmalıdır. Seçenek sunulması halinde ekstra güvenlik araçları tercih edilmelidir.
Tüm sosyal medya platformları üyelik sırasında şifre belirlenmesini ve bu şifrenin belirli aralıklarla değiştirilmesini ister. Şifre belirlerken özenli davranılmalı, kolay hatırlanması için basit (1,2,3… ya da 10, 9, 8 gibi sıraya sayılar vb.) ya da kolayca tahmin edilebilecek (isim, doğum tarihi ya da aileden birisinin isimleri) şifreler belirlenmemelidir. Şifreler sözlükte bulunabilecek bir sözcük ya da bir isim olmamalı; aynı anda büyük ve küçük harfler, rakamlar ve özel karakterler içermelidir.
Şifreler kimseyle paylaşılmamalı; farklı sosyal medya platformlarında aynı şifreler kullanılmamalıdır
Şifrelerin unutulması hâlinde seçtiğiniz bazı güvenlik sorularının yanıtlarının verilmesi istenilmektedir. Bu soru seçilirken, yanıtı sosyal medya profil ve paylaşımlarınızda yapılacak hızlı bir araştırmayla tespit edilebilecek nitelikte olmamalıdır. Örneğin anne kızlık soyadı, çoğu zaman dayı, dede ya da anneanne gibi akrabaların soyadlarına bakılarak kolayca tespit edilebilmektedir. Ya da evcil hayvanıyla ilgili sıkça paylaşım yapan bir kullanıcı, evcil hayvanının ismini güvenlik sorusu olarak belirlememelidir.
Sosyal medya platformlarının tamamında ilgili paylaşımlarınızın kimler tarafından görülmesine izin verdiğinize ilişkin seçenekler sunulmaktadır. Bu seçenekler doldurulurken özenli davranılmalı, platformda yer alma amacına bağlı olarak paylaşımları görebilecek kitle sınırlandırılmalıdır
Sosyal medya kullanıcılarının sadece kendi paylaşımları değil başkaları tarafından yayınlanan içerik ve yorumlar hakkında da özenli olması gerekir. Kullanıcılar, karşıtlarının ya da trollerin, utanç verici veya kullanıcının kişisel bilgilerini açığa çıkarabilecek, herkese açık yorumlarına maruz kalabilir. Benzer şekilde, kullanıcının zaman tünelinde uygunsuz veya hassas ayrıntılar paylaşılabilir. Hesabınızın gizlilik ayarlarında yapacağınız düzenlemeler, başkalarının bu şekildeki yorumlarının ve paylaşımlarının görünürlüğünü denetlemenize yardımcı olmaktadır. Sosyal medya platformlarının çoğu yorumları önceden onaylama ya da kapatma seçenekleri sunarak bunları işaretlemeniz halinde ya paylaşımlarınıza yorum yapılmasına izin vermemekte ya da yapılan yorumları ancak sizin onay vermeniz halinde sayfanızda yayınlamaktadır.
Sosyal mühendislerin ve diğer saldırganların her an herkese saldırabileceği göz önüne alınarak sosyal mühendislik, kötücül ve casus yazılımlar, kimlik hırsızlığı, sahte web adresleri, siber zorbalık vb. konularda bilgi sahibi olunmalıdır. Sosyal medya kullandığınız sırada size bir hediye, indirim ya da hizmet vaat eden linkler kesinlikle tıklanmamalıdır.
Sosyal medya üzerinden tanışılan kişilerin sahte profiller kullanıyor olabileceği göz önüne alınarak bu platformlar üzerinden gelen arkadaşlık teklifleri, teklif yapanın gerçek kimliği teyit etmedikçe kabul edilmemelidir. (David Russell isimli bir saldırgan, 2010 yılında popüler bir İngiliz müzisyen gibi davranarak Facebook’ta sahte bir hesap oluşturmuş ve Maricar Benedicto adlı 19 yaşındaki bir kadını baştan çıkararak ve onu Kaliforniya’dan İngiltere’ye gelmeye ikna etmiş, kendisiyle buluştuktan sonra onu tenha bir ormana götürerek vahşice öldürmüştür).
Kötü niyetli kişilerin önce arkadaşlık kurup güven tesis ettikten sonra hedef kişinin hassas bilgi ve görsellerini (fotoğraf, video vb.) elde ettikleri ve bunları kötüye kullandıkları bilinmelidir.
Çocuklar sosyal medyada karşılaşabilecekleri güvenlik riskleri ile ilgili olarak aileler ve öğretmenler tarafından bilgilendirilmeli, çocukların sosyal medya mecralarındaki etkinlikleri ve paylaşımları takip edilmeli, saldırganların çocukları özellikle hedef seçtikleri unutulmamalıdır.
Sosyal medya hesaplarınızı iki adımlı doğrulama sistemi ile korumak güvenlik riskleri azaltan bir uygulamadır. Bazı sosyal medya platformları, kullanıcının tercih etmesi hâlinde, farklı bir bilgisayarda ya da mobil cihazda oturum açması hâlinde kullanıcıyı e-posta veya kısa mesaj göndermek suretiyle bilgilendiren bir bildirim hizmeti sunmaktadır. Hatta bazıları onay kodu göndererek ancak kullanıcının bu kodu girmesi durumunda hesaba erişime izin vermektedir.
Bilgisayar ve mobil cihazlarda güvenlik için antivirüs programı, güvenlik duvarı vb. birçok güvenlik aracı geliştirilmiştir. Bu güvenlik araçlarının yazılımlarının güncel olması, veri güvenliği için çok önemlidir. Bu nedenle kullanılan güvenlik sistemlerinin güncelliği sürekli denetlenmelidir.
ANADOLU ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI