TEMEL SOSYAL MEDYA ANALİTİK TEKNİKLERİ

 Fikir madenciliği veya duygu analizi (opinion mining & sentiment analysis) birçok sosyal medya izleme sistemi ve trend analizi uygulamalarına yönelik temel tekniktir. Hesaplamalı dilbilim, doğal dil işleme ve diğer metin analiz yöntemleri, kullanıcı duygularını veya görüşlerini her seviyedeki metin kaynaklarından otomatik olarak çıkarmak için kullanılır. İnsanlar, ürünler, hizmetler veya diğer kuruluşlar hakkında elde edilen bu öznel bilgi, borsa hareketlerini tahmin etme, pazar eğilimlerini belirleme, ürün kusurlarını analiz etme ve krizleri yönetme gibi çeşitli görevleri desteklemektedir.

Konu modellemesi (topic modeling) ve sosyal ağ analizi, anlama aşamasındaki uygulamalara yönelik olmakla birlikte yakalama ve sunma aşamalarını da destekleyebilir. Görsel analitik, anlama ve diğer aşamaları kapsar. Konu modelleme baskın temaları tespit etmek için büyük metin gövdelerini taramak için kullanılır.

Sosyal ağ analizi (social network analysis) , altta yatan yapıyı, bağlantıları ve teorik özellikleri anlamak için bir sosyal ağ grafiğini analiz etmek ve aynı zamanda ağ içindeki farklı düğümlerin nispi önemini tanımlamak için kullanılır. Sosyal ağ analizi,  sosyal medya platformları üzerindeki viral pazarlama kampanyalarında kilit etki yapan kişilerin belirlenmesinde kullanılan temel tekniktir. Bu, bir tartışma forumu gibi daha büyük bir çevrimiçi topluluk içindeki alt toplulukları tespit etmek için kullanılır. Bu analiz, ürünlerin ve pazarlama materyallerini uyarlama konusunda daha fazla hassaslık sağlar.

Eğilim (trend) analizi , zaman içindeki toplanan geçmişe dayalı verilere dayanan gelecekteki sonuçları ve davranışları belirlemek ve tahmin etmek için kullanılır. Eğilim analizinin uygulamaları arasında, müşterilerin veya satışların büyümesinin tahmin edilmesi, reklam kampanyalarının etkinliğinin öngörülmesi, tüketicilerin hislerindeki değişimlerin önüne geçilmesi,  vb. sayılabilir.

Görsel analitik (visual analytics) , interaktif görsel arayüzlerle kolaylaştırılmış analitik akıl yürütme bilimidir. Başlangıçta ABD savunma ihtiyaçları için geliştirilmiş olan görsel analitikler, farklı kaynaklar arasında yaygınlaşan ve hacimli olan verilerin sentezini, keşfedilmesini ve teyitlerin onaylanmasını desteklemek için farklı uygulama alanlarında kullanılır.