YÜZ TANIMA TEKNOLOJİSİ KÖŞE TAŞLARI


Woodrow Wilson Bledsoe




1964 Amerikalı araştırmacılar Woodrow Wilson Bledsoe ve arkadaşları yüz tanıma için geliştirdikleri bilgisayar programları ile kişilerin ağız ve göz boyutları gibi 20 değişkeni sorgulaya bilecek yarı otomatik bir yüz tanıma yöntemi ortaya koydum.
  1977 yüz tanıma sistemi 21 değişken ( dudak genişliği, saç rengi, vb. ) eklenerek daha da geliştirildi.
  1988 yüz tanıma işlemlerinde yapay zeka kullanılmaya başladı.
  1991 Massachusetts institute of Technology den (MIT) Alex Pentland ve Matthew Turk , yüz tanıma teknolojisinin ilk başarılı örneği olan ve istatiksel temel bileşen analizi yöntemini kullanan Eigenfaces ı sundu
  1998 ileri savunma araştırma projeleri ajansı (DARPA) yönettiği FERET yüz tanıma teknolojisi programı kapsamında konuyla ilgili çalışmaları hızlandırmak için 850 kişiye ait 2400 görüntüden oluşan veri tabanını tüm dünya ile paylaştı. Program araştırmalarda kullanılmak üzere giderek genişleyen bir veri tabanı sağlarken araştırmacılara farklı yüz tanıma algoritmalarını ortak bir temelde karşılaştırma olanağı sundu.
  2005 ABD de kullanılan mevcut yüz tanıma teknolojilerini desteklemek ve  gelişimlerini hızlandırmak amacıyla Face Recognition Grand Challange (FRGC) yarışması düzenlendi.
  2011 yapay sinir ağlarına dayalı bir makine öğrenmesi yöntemi olan derin öğrenme yüz tanıma teknolojilerinde yeni bir boyut açtı. Bu yöntemde bilgisayar yüz analizinde karşılaştırılacak notları kendisi seçiyor ne bilgisayarın analiz etmesi için ne kadar fazla görüntü sağlanırsa bilgisayar o kadar iyi öğreniyor.
  2014 Facebook araştırmacıları telefondan derin öğrenme yüz tanıma sistemi olan DeepFace geliştirildi. Dijital görüntülerdeki yüzleri tanıyan sistemin yaklaşık %97 doğruluk ranı ile insan gözü performansına ulaştığı bildirildi.