KORONA VE MUTASYON (Varyant)

Her koronavirüs enfeksiyonu sırasında, SARS-CoV-2 virüsü kendisinin birçok yeni kopyasını çıkarır. Virüsün her yeni kopya için genomunu çoğaltması gerekir. Bu çoğaltma sırasında küçük hatalar meydana gelebiliyor böylece genomun her yeni kopyası öncekinden biraz farklı oluyor. Bu mutasyonlar her zaman meydana gelir ve daha fazla varyant yaratır. Ancak çoğunun virüsün davranışı üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Arada bir bir mutasyon virüs davranışını değiştirebilir. İşte endişe edilecek varyantlar diye duyduklarımız bu mutasyona uğramış virüsler.
Virüs çoğalırken meydana gelen sürekli mutasyonlar nedeniyle muhtemelen binlerce hatta milyonlarca SARS-COV-2 varyantı bulunuyor. Virüs kendini ne kadar çok kopyalar sa o kadar fazla mutasyon meydana geliyor ve o kadar fazla varyant oluyor. Dünyada 120 milyondan fazla kovid-19 vakası bulunuyor bu kadar çok varyantın ortaya çıkması da normal ve olması da zaten bekleniyordu.
Virüs yayılmaya devam ettikçe yeni varyantlar olacak bu varyantların çoğu salgını hiç etkilemeyecek. Ancak endişe duyulması gereken 2 alan bulunuyor.
Birincisi virüsü daha bulaşıcı veya daha ölümcül hale getirecek şekilde değişen bir davranışa sahip yeni bir varyantın şans eseri ortaya çıkması olasılığı. Bu çaresiziz anlamına gelmiyor aslında yürüsün daha hafif hastalığa neden olacak şekilde mutasyona uğraması daha muhtemel.
İkinci ve daha büyük endişe virüsün bağışıklık tepkisinden kaçınmasına imkan verecek bir mutasyona uğraması. Bu durum daha önce bulaştığı insanlara yeniden bulaşabileceği veya aşılanan insanlara da bulaşabileceği anlamına geliyor şu anda bu değişikliği Güney Afrika B. 1.351 ve Brezilya P.1 varyantların da görüyoruz.
Virüsün yayılmasına etkili bir şekilde durduramayarak, virüse daha fazla mutasyon şansı veriliyor ve covid-19 enfeksiyonları arttıkça değişen davranışlara sahip yeni bir varyantın ortaya çıkma şansı da artıyor.
Ortaya çıkan yeni varyantları durdurmak için yapabileceğimiz en iyi şey dünya çapında koronavirüs enfeksiyonlarının sayısını azaltmak çünkü her yeni enfeksiyonum farklı davranan yeni bir varyant oluşturma şansı bulunuyor bilim insanlarının sürekli altını çizdiği gibi aşılarımızı güçlü Halk sağlığı önlemleri ile desteklemeye devam ettirmemiz gerekiyor.

Kaynak POPULAR SCIENCE