GÜNEŞTEN KORUNMAK Dermatoloji Profesörü Brian DIFFEY




GÖLGEDE OTURSAM BİLE GÜNEŞ KREMİ KULLANMALIYIM?
Potansiyel olarak evet, mor ötesi ışık atmosferde dağılır güneşe doğrudan maruz kaldığınızda cildinize ulaşan morötesi ışınların yarısı doğrudan güneşten, diğer yarısı ise gökyüzüne saçılmış olan ışınlardan gelir yani gölgede olsanız bile bu dağınık morötesi ışınları maruz kalmaya devam edersiniz.
DENİZ KENARINDA NEDEN BU KADAR ÇABUK YANIYORUM?
Çoğu insan bunun sudan yansıyan mor ötesi ışın dan kaynaklandığını düşünüyor ancak durum böyle değil denizden çok az mor ötesi ışın gelir deniz kıyısında çabuk yanmanızın nedeni gölge olmamasıdır her tarafınız tamamen açıktır yani hem güneşten gelen hemde atmosferde dağılan morötesi ışınları maruz kalıyorsunuz.
GÜNEŞ KREMİNİ NASIL SÜRMELİYİM?
Güneş kremi güneş ışınları ile deriniz arasında koruyucu bir katman oluşturur sert bir şekilde sürmeyin zira böyle yaparsanız kremin deriniz içine işlemesi neden olursunuz bu durumda yüzeydeki hücreler korumasız kalır kremin derinizin üzerinde kalması gereklidir bu yüzden yavaşça sürün ve üzerinizde kurumasını bekleyin.
NE KADAR GÜNEŞ KREMİ SÜRMELİYİM?
Güneş kremi üreticileri ürünlerinin Güneş koruma faktörünü (sun protection factor- SPF) hesaplarken dünyaca görmüş olan santimetrekareye 2 miligram krem oranından yola çıkarlar ancak benim araştırmalarıma göre insanlar bunun ancak yarısını sürüyorlar. Örneğin SPF30 güneş kremi kullanıyorsanız aslında Güneş koruma faktörünüz 10 ile 15 arasında geziniyor demektir bu yüzden pratik bir çözüm olarak güneş kremi sürdükten sonra kurumasını bekleyin yaklaşık 30 dakika sonra bir kat daha sürün.
HER GÜN GÜNEŞ KREMİ KULLANMALIYIM?
Genelde böyle söylenir ama ille de gerekli değildir kış aylarında güneş ışınları zayıftır kapalı alanlarda daha fazla kalırız ve çoğunlukla kalın giysiler giyeriz yaz aylarında eğer dışarıda yarım saatten daha az kalacaksınız da sürmeye bilirsiniz aşırı endişelenmek zararlıdır sonuçta hepimiz d vitamini için biraz güneş ışığına ihtiyaç duyarız.
PAHALI GÜNEŞ KREMLERİ DAHA MI İYİDİR?
Öyle bir kural yok daha iyi korunmak için değil daha havalı görünmek için daha fazla para ödüyorsunuz evet bu ürünler daha iyi kokabilir ve cildinize daha iyi bir his bırakabilir ancak bunlar kişisel tercihe bağlı faktörlerdir şahsen ben Saygın üreticiler tarafından piyasaya sürülen orta sınıf ürünleri tercih ediyorum.
BİR GÜNEŞ KREMİNDE HANGİ MALZEMELERİ ARAMALIYIM?
İyi bir güneş kremi her biri belirli bir mor ötesi dalga boyunu almak üzere tasarlanmış farklı bileşenler içerir bileşenler tek tek incelemek ile uğraşmayın bunun yerine şey ters çevirin ve kaç yıldız aldığına bakın bu benim icat ettiğim bir şey beşyıldız tüm morötesi spektruma karşı koruma sağladığı anlamına gelir.
YÜKSEK SPF, DÜŞÜK SPF DEN DAHA MI İYİDİR?
Prensipte evet ancak daha yüksek SPF li bazı ürünleri derinize sürmek zordur pürüzlü bir his bırakırlar bu nedenle insanlar genelde bu ürünlerden daha az sürerler güneş kreminin sahip olduğu kozmetik nitelikleri içeriğindeki bileşenlerin konsantrasyonu ve diğer özellikleri ile dengelemek önemlidir.

POPULAR SCIENCE