VETERİNERLİKTE KULLANILAN PROTEZ VE ORTEZLER




 

İnsanlarda kullanılan protez ve ortez lerin geliştirilmesine yönelik teknik ve malzemeler veterinerlik protez ve ortez lerinde temelini oluşturuyor. Fakat hayvanların anatomik yapıdaki çeşitlilikleri farklı üretim yöntemleri ve bileşenler gerektirebilir. Üretilen teknolojik protez ve ortez ler önceden imal edilen el yapımı ve doğaçlama olanları kıyasa daha üstün özellikler sergiliyor bunlar arasında fonksiyonel bozuklara bağlı acil  kaynakların iyileştirilmesi daha fazla hareket kabiliyetinin sağlanması ikincil ağrıların azaltılması aktif yaşama dönüşün kolaylaştırılması obezite ve ilişkili hastalıkların azaltılması yaşam kalitesinin arttırılması bağımsız hareket edebilmenin sağlanması. Daha önceden mevcut olmayan tüm bu tedavi seçeneklerinin günümüzde sunulabiliyor olması bu konuda sorun yaşayan hayvanların öldürülmesine yol açacak ötenazi kararlarının alınmasının da önüne geçmiş oluyor.  Yardımcı protez ve ortez nörolojik yada ortopedik bozuklukları olan hayvanların işlevsel yeteneklerini ve yaşam kalitelerini arttırmak da önemli bir role sahip olabiliyor hayvanların bağımsız bir şekilde hareket edebilmesi de hayvan sahiplerinin bakım işlerini kolaylaştırıyor.

Hayvanlarda ne gibi uygulamalar kullanılıyor veya yaygın olarak kullanılan protezler ve ortezler bunlardan başlıca botlar, askılar, yürüteçler, ve protezler, yer alıyor.
  Botlar veya patikler nörolojik sorunları nedeniyle biletlerini kıvıran ya da ayakların çevirdiği için üst yüzeye baskı uygulayarak yürüyen hayvanların ayaklarının korumak için kullanılıyor. Çorap gibi bir örtme görevi gören bu araçlar kayıtlarla sabitlenerek ayağını zarar görmesini engelliyor ayrıca dış unsurlardan koruma ve kaymayı önleme gibi fonksiyonları da bulunan botlar kolay temizlenebilir ve su geçirmez özellikli üretiliyor lar botların düzgün bir şekilde ve veteriner tarafından öngörülen zaman aralıklarında giydirilmesi zaman zaman çıkarılarak hayvanın deri bakımının gerçekleştirilmesi ve önerilen egzersizlerin yaptırılması gerekiyor. 
  Çeşitli şekil ve boyutlarda geliştirilen taşıyıcı askılar hayvanı vücudun çeşitli bölgelerinden sararak onu ayakta durma pozisyona geçirmeye yardımcı oluyor askıların kişi tarafından rahat tutulabilecek şekilde tasarlanmış sapları hayvana hareketinde destek olmayı ve olası kazaları engellemeyi sağlıyor yatalak veya tedavi sonrası iyileşme sürecinde olan hayvanlarda yaygın olarak kullanılan bu aracın deriye zarar vermeyecek yapıda üretilmesi ve kolay temizlenebilir olması gerekiyor ayrıca hasta hayvanın güvenliği ve konforu için uygun boyut ve türde askı seçmek büyük önem taşıyor.
  Hayvanlarda vücudu desteklemek ve yatak yaralarını engellemek amacıyla yürüteçler de kullanılabiliyor engelli hayvanlar için 2 ya da 4 tekerlekli gibi çeşitli forumlarda tasarlanabilen yürüteçler hayvanlar kolaylıkla yerleştirilebiliyor.
  Hayvanlarda ortak kullanılan dinlenme, hareketsiz hale getirme, eklem koruması, kontrol hareket desteği, ve düzeltme amaçlarıyla da kullanılıyor. Harekete destek olmak için kullanılan ortezler olduğu gibi acıyı azaltmak amacıyla harekete yengede ameliyattan sonra belli bir bölgeyi koruyan türleri de bulunuyor.
  Kedi ve köpeklerdeki amputasyon ların çoğu travma ya da tümör kaynaklı olarak gerçekleşiyor Osteomyelit ( kemik iltihabı ) gibi kronik enfeksiyonlar ve çalışmayan huzur'daki sinir hasarları da amputasyon sebebi olabiliyor.