BEYİN YİYEN AMİPLER

beyin yiyen amip
 

ABD görülen beyin yiyen amip (naegleria fowleri) vakalarını inceleyen bilim adamları 40 yıl boyunca Güney Amerika'da gözüken vakalar kuzeye doğru kaymaya başladı . Orta batı eyaletlerinde eskisinden daha fazla vakanın ortaya çıktığı belirlendi.

    Naegleria fowleri, göl ve nehir gibi sıcak sularda bulunan tek hücreli bir organizma sebep olduğu primer amibik menengoensefalit (PAM) adlı beyin enfeksiyonu nerdeyse tamamı ölümle sonuçlanıyor. Enfeksiyon kapmak için kirli su kişinin burnundan girmesi gerekiyor. Organizma, koku alma sinirleri yoluyla beyne ulaşıyor ve beyin dokusunu tahrip ediyor. Suyu ağızdan yutmak hastalığa yol açmıyor. Nae
gleria fowleri  sıcak sularda yaşadığı için küresel ısınma dağılmasında rol oynanabileceği düşünülüyor. Yıllık vaka sayısı 1-6 arası değişirken vakaların 74 ü güney eyaletlerde gelmişti. Orta batıda 6 vaka bildirilmişti. Bu altı vakadan beşi 2010' dan sonra meydana gelmişti. Yıllık en yüksek enlem eğilimlerini inceleyen bilim adamları, araştırma süresince vakaların en yüksek enlem  değeri her yıl 13,2km kuzeye kaydığını belirlediler.