Geleneksel Japon kılıçları olarak bildiğimiz katanalar üstün dayanıklılık ve kesme becerileri ile ün yapmıştır. Bu kılıçları mükemmelleştirme 5. yy başlarında geliştirilmiştir. Çelik üretim teknikleri Çin ve Kore' den gelmektedir, kılıçların eğriliği arap kılıçlarından esinlenmiş olabileceği düşünülüyor.
Japon kılıçlarının tarihinde , Jokoto (eski klıçlar) ve Shinshinto (yeni kılıçlar) olarak adlandırılan da dahil olmak üzere bir kaç dönem bulunuyor. Tamahagane adı verilen yerli japon çeliği kullanan kılıç ustaları, metali defalarca katlayarak bıçağın yapısını aşamalı olarak rafine edip saflaştırıyorlar. Üretim sırasında defalarca test edilip çelikte kusur kalıp kalmadığı kontrol ediliyor., bu sayede kılıçların efsanevi sağlamlığı ortaya çıkıyor. Samuray kılıçlarının yapımı, Japonya' nın Samuray geçmişinden giderek uzaklaşması Batı kültürünü benimsemesi ve tabi ateşli silahların gelişip tercih edilmesinden dolayı 19. yy itibariyle gerilemeye başlamıştır.