BASKI TEKNİKLERİ TÜRLERİ




 Baskı teknikleri nelerdir baskı için hangi teknikleri kullanmalıyım bana uygun baskı türü hangisidir.

Ofset Baskı (Düz Baskı): Ofset baskı ne çukur ne de yüksek baskı türüdür. Düz baskıdır. Ofset mürekkepleri yağ bazlıdır ve suyun yağı itme prensibiyle baskı gerçekleştirilmektedir. Tabaka ofset ve web ofset olmak üzere iki tür ofset baskı vardır.

Tipo Baskı (Yüksek Baskı): Matbaacılığın icadından sonra günümüze kadar gelebilen geleneksel baskı yöntemidir. Metal harflerin dizilerek klişe yapıldığı sistemde yüzeye aktarılan boya kağıtla buluşur, çukur yerler boya almadığı için yüksekteki yerlerin baskısı çalışmayı oluşturur

Flesko: Özel kalıplama sistemleri ile oluşturulan elastik yapıdaki klişeden yapılan, genellikle etiket baskıları için tercih edilen yüksek kaliteli UV mürekkeple basılan baskı türüdür.

Tifdruk Baskı (Çukur Baskı): Metal silindir kalıpların lazer ile oyularak oluşturulduğu bobin baskı türüdür. Boya sıvı hâlde çukurlara dolarak  yüzey ile buluşur. Kalıp maliyeti yüksek olan bu baskılar genellikle tirajı yüksek olan ambalaj sektöründe tercih edilir.

Serigraf Baskı (Elek Baskı): Serigraf baskı, ince ipek ile gerilen çerçevelere özel pozlama ve emisyonlar ile pozlandırılarak elde edilen bir düz baskı türüdür. Işık ile pozlandırılan hassas film emisyonu temizlendikten sonra kalan kısmı mürekkebi geçirmediği için baskıya uygun hale gelir. Kozmetik ve tekstil baskıları ile promosyonlarda sıklıkla kullanılan baskı türüdür. Günümüzde dijital ve otomatik çok renkli serigrafi makineleri yaygınlaşmaktadır.

Dijital Baskı: Dijital baskı, yüksek hızlı baskı nedeni ile baskı endüstrisinde ortaya çıkan bir trenddir. En yaygın dijital baskı yöntemleri elektofotografi ve inkjet baskıdır. Teknolojinin gelişmesiyle baskı sektörü de dijitalleşmeye başlamıştır. Dijital baskı ise lazer printerlar, dotmatrix printerlar ve inkjet printerlarla gerçekleşmektedir. Dijital donanımlı ofset baskı; bilgisayarda hazır olan montajlı iş, baskı makinesiyle beraber çalışan rip ile baskı makinesi içerisindeki silikon içerikli özel kalıbı pozlar. Silikonun mürekkebi itmesiyle susuz (kuru ofset) baskı gerçekleşmektedir. Tabaka olan bu makine ile maximum 34x46 cm, minimum 8.9x14 cm ebatlarında 4 renk ve saatte 10.000 baskı yapılabilmektedir.

Özel mürekkepli, elektronik duyarlıklı dijital baskı; dijital baskı için özel olarak yapılmış Indigo dijital baskı makineleri, kendi dalında ilklerdendir. ve elektronik duyarlıklı özel sıvı mürekkep kullanılmaktadır. A3 ön-arka saatte 2.000 baskı yapabilen bu makinenin kontrolü, içerisindeki bilgisayardadır. 

Tonerli dijital baskı; önceleri 4-5 dakikada bir renkli çıkış alınırken, şimdilerde saatte 6.600 A4 basan makineler mevcuttur. Tonerli baskıda tonerin pişirilmesi nedeniyle kullanılan materyalin ısıya dayanıklı olmasına dikkat edilmelidir. 

İç ve dış cephe İnkjet dijital baskı; Mürekkep maliyeti yüksek olmasına rağmen, büyük ebat dış ve iç cephe giydirme için kullanılan baskı makinesidir. 300 dpi dan 1440 dpi a kadar baskı yapabilen inkjet yazıcılarda solmayan UV ve su bazlı mürekkepler kullanılabilir. Plastik, kumaş gibi malzemelere baskı yapabilen bu makineler, 4 metre ve üzeri enlere sahiptirler.