RENK MODELLERİ DİGİTAL DÜNYA RGB nedir? CMYK nedir?

 


RGB nedir? CMYK nedir? Dijital dünyanın renkleri grafiklerin temel renkleri, bilgisayar renkleri, dijital dünya renkleri hakkında

    Işık renkleri ve karışım renkler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Işık Renk Karışım Sistemi, televizyon ve monitör sistemlerinde kullanılan ve kısaca RGB (Kırmızı, Yeşil, Mavi) ışıksal ana renklerin birbirleriyle karışmaları sonucunda milyonlarca ara renk ve renkli görüntüler elde edilerek oluşur. 

    Karışım Sistemli renkler,  baskı sektöründe kullanılan ve kısaca CMYK (Cyan mavi, Sarı, Magenta kırmızı, Siyah) diye adlandırılan bu sistemde, maddesel saf ana renklerin birbirleriyle oranlı ve sayısal değerlerle karışmaları sonucunda elde edilen renkleri kapsamaktadır.

    Pantone: Pantone Inc. Firmasının 14 esas renk ve 2 yardımcı (siyah ve transparan) mürekkep ile oluşturduğu 1000 renkten oluşan renk kataloğudur. Uzak Doğu ülkelerinde TOYO gibi farklı renk standartları kullanılmaktadır.

    Masaüstü Yayıncılık sistemlerinde genellikle tercih edilen renk sistemleri CMYK ve RGB olarak kullanılır grafik tasarım programlarında kullanılan renk sistemleri de  genelde bunlardır.

Baskı renkleri için ve Baskı teknolojilerinde, ağırlıkta olan CMYK renk sistemleri masaüstü  yayıncılık yazılımları ile sayısal olarak girilerek elde edilir. Rengin oranı ve doygunluğu özellikle matbaa sistemlerinde sayısal verilere dayanarak kalıplanır ve basılır.