STİL ŞABLONU (CSS) TEMELLERİ

     CSS, açılımı “Cascading Style Sheet” olan ve dilimize Stil şablonları olarak yerleşen basit ve kullanışlı bir işaretleme dilidir. Stil şablonu HTML ögelerine (yazı, paragraf, kenar çizgisi, resim, bağlantı...) stil vermek amacıyla kullanılır. Diğer bir deyişle sayfamızın içeriğinin biçimlendirilme işleminin yapıldığı kısımdır.

    HTML/XHTML etiket dillerinin sayfa tasarımında yetersiz kalması nedeniyle “World Wide Web Consortium” (W3C, Dünya Çapında Ağ Birliği) tarafından oluşturulmuştur; içerik kısmı (HTML) ile biçimlendirme kısmını birbirinden ayırarak yüzlerce sayfayı tek bir dosya ile biçimlendirme olanağı tanımaktadır. Bu, web sayfalarımıza esneklik bize ise hız kazandırır. Tablosuz tasarımın daha da önem kazandığı günümüzde CSS kullanımı olmazsa olmazlardandır.

CSS‟nin söz dizimi aşağıda görüldüğü gibi “Seçici” ve “tanım” olarak iki ana bölümden oluşur. Bildirim ise kendi içinde özellik ve değer olarak iki kısma ayrılmaktadır.




 Seçici olarak tüm HTML etiketlerini kullanabileceğimiz gibi  ID (kimlik) ve Class (sınıf) seçicilerini de kullanabiliriz.

 Bildirim bloğu süslü parantez ile açılır ve kapanır. Bildirimler (tanımlar) arasında “ ; ” (noktalı virgül) kullanılır. Her Bildirim , "Özellik" ve "Değer" içerir. Özellik ve değer arası “ : ” (iki nokta üst üste) ile ayrılır.

 Özellik , değiştirtilmek istenen stil özniteliğidir. Örnek; color, font-size vb.

 Değer ise stil özniteliklerine verilen değerlerdir. Örnek; red, 12px vb.