PTEROZORLAR TUHAF BOYUN YAPISI

    


Pterozorlar, quetzalcoatlus northropi




    Pterozorlar dinozorlar çağında yaşayan uçak büyüklüğüne kadar gelişip büyüyebilen uçan sürüngenlerdi. Bu hayvanların uçarken uzun boyunlarını ve büyük kafalarını desteklemek için boyun omurlarında bir kemik yapısını kullandıkları ortaya çıktı. bisiklet tekerleğindeki tellere benzeyen, daha önce hiç görülmemiş bu yapı quetzalcoatlus northropi gibi en büyük  Pterozorların bile uçmasını sağlıyordu. Quetzalcoatlus northropi' nin boynu zürafa boynundan bile uzun ve 10 metreyi aşan kanat açıklığına sahipti. Portsmouth üniversitesi paleobiyoloji Profesörü Dave Martill yaptığı açıklamada; En önemli bulgularımızdan biri , omur gövdesindeki çapraz desteklerin dizilişi. Daha önce hiç bir hayvanın omurgasında böyle bir şey görülmedi.

    Yaklaşık 225 milyon yıl önce, Geç Triyas  Dönemi' nde ortya çıkan Pterozorlar dinozor değil ama dinozorlarla birlikte yaşadılar ve yaklaşık 65,5 milyon yıl önce, Kretase Dönemi' nin sonunda fosil kayıtlarından yok oldular.

    Araştırmacılar Fas' ta bulunan, Kretase Dönemi' ne ait iyi korunmuş bir Pterozor örneğinin bilgisayarlı tomografisini çekti. Sonuçlar, boyun omurlarının iç kısımlarını örümcek ağı gibi kaplayan, sarmal şeklinde çaprazlama dizilmiş destekleyici çubuklar ortaya çıkardı.

    


Pterozorlar, Eski çağlar, eski medeniyet yaratıkları, ilginç yaratıklar, en eski sürüngenler