RADYO FREKANSLARI VE YAYINIM- FREKANS ARALIKLARI

Radyo Frekansları ve Yayınım
RADYO FREKANSLARI
 Radyo dalgaları, televizyon, cep telefonları ve radyolar gibi iletişim teknolojilerinde kullanımları ile bilinen elektromanyetik dalga boylarıdır. Bir radyo vericisinden radyo dalgaları aracılığıyla gönderilen sinyalleri alıcı cihazlar algılar ve ses dalgaları oluşturmak için bunları hoparlördeki titreşimlere dönüştürür. Radyo ve televizyon sinyallerinin verildiği yerden alıcı cihaza kadar ulaşmasına yayınım (propagation) denilmektedir. Radyo ve televizyon yayınlarını ileten elektromanyetik dalgaların özelliği farklı uzunlukta olmalarıdır. Dalgalar genel olarak uzun, orta ve kısa dalgalar ve frekans modülasyon (FM) olarak ayrılmaktadır.

    Her dalganın frekans adı verilen ve saniyede belli bir titreşimi, devri ifade eden bir hızı bulunmaktadır. Bu hız her dalgada  farklıdır ve dalga uzunluğu ile frekans sayısı ters  orantılıdır. Uzun dalga bantlardaki frekans sayısı az; kısa, çok kısa dalga bantlardaki frekans sayısı fazladır. En iyi ses yayınlarının yapılabildiği yüksek frekanslı bantlar genel olarak radyo televizyon yayınlarına ayrılmıştır. 

    Radyo frekansı için, radyo dalgası yayılımı ile ilişkili elektromanyetik spektrum içindeki herhangi bir frekans aralığıdır. Bir antene RF akımı sağlandığında, daha sonra uzayda yayılabilen bir elektromanyetik alan oluşturulur. Birçok kablosuz teknoloji RF alan yayılımına dayanmaktadır.

Aşağıdaki frekanslar elektromanyetik radyasyon spektrumunun bir parçasını oluşturur:

Ultra düşük frekans (ULF) - 0-3 Hz

Son derece düşük frekans (ELF) - 3 Hz - 3 kHz

Çok düşük frekans (VLF) - 3 kHz - 30 kHz

Düşük frekans (LF) - 30 kHz - 300 kHz

Orta frekans (MF) - 300 kHz - 3 MHz

Yüksek frekans (HF) - 3 MHz - 30 MHz

Çok yüksek frekans (VHF) - 30 MHz - 300
MHz

Ultra yüksek frekans (UHF) - 300 MHz - 3GHz

Süper yüksek frekans (SHF) - 3G Hz - 30 GHz

Son derece yüksek frekans (EHF) - 30 GHz- 300 GHZ