ALÜMİNYUM EN BOL BULUNAN METAL

 

alimünyum nedir


Yer kabuğunda en çok bulunan metal alüminyum oldukça reaktif bir metal yani diğer elementler ve bileşiklerle kolayca kimyasal tepkimeye girerek farklı maddeler oluşturabilir. Dünyada doğal olarak oluşan alüminyum atomlarının neredeyse tamamı 270'den fazla farklı mineralin moleküllerinde sıkışmış durumda bu mineraller arasında Zümrüt veya Yakut gibi değerli bir taşlar da var. 

    Dünyadaki en yaygın metal ve 3 en yaygın element olmasına rağmen kimyasal düzeyde araştırma yapmadan onu bulamıyoruz. 

Çıkarımına ona bakacak olursak;

1. Boksit madenciliği; boksit Cevheri bulunduktan sonra malzemeciler toprağı buldozerle düzler patlayıcılarla toprağı gevşetir boksit ve toprağı birlikte toplayıp işleme tesisine taşır 

2. Konkasör; Cevheri bayer sürecini hazırlamak amacıyla küçük parçalara ayırır.

3. Çürütücü; boksiti kostik soda ile karıştırır bu da alüminyum oksiti çözerek sıvı sodyum alüminat oluşturur arıtma veya filtreleme yoluyla yabancı maddelerin çözeltiden ayrılır,

4. Çökertme alüminyum hidroksit eklenmesi sodyum alüminatın çökelerek katıya dönüşmesini sağlar.

5. Isıtma Bayer sürecinin son aşaması katı sodyum alüminati ısıtmaktır bu işlem suyu uzaklaştırarak alüminyum oksit oluşturur. 

6. İzabe;  işleminin  ilk adımı aleminayı erimiş sodyum alüminyum florür ile 1000 santigrat sıcaklıkta çözündürmektir. 

7 Elektroliz; erimiş malzemenin içinden akım geçmesi kimyasal bileşenleri birbirinden ayırır negatif katot ucu saf alüminyum metali haline gelmiş olan pozitif yüklü alüminyum iyonlarını çeker.



alüminyum, kısaca alüminyum, alüminyum işlenmesi,