1 AĞUSTOSTA FIRLATILACAK PSYCHE UZAY ARACI YENİ BİLGİLER PEŞİNDE





 

1 Ağustos'ta gerçekleştirilmesi planlanan uzay aracı Psyche kendi adını da taşıyan Psyche asteroid e doğru yola çıkacak yaklaşık 3,5 yıl sürecek yolculuğu 2.4 milyar kilometre uzunluğunda olacak. Çevresindeki yörüngeye girerek 21 ay boyunca bilimsel veri toplayacak. Bilim insanları bu asteroidin bir ön gezegen kalıntısı olduğunu ve içinde bu gezegenden kalma metal bir çekirdek olduğunu düşünüyor.

     Asteroid hakkında daha fazla bilgi edinmek bize kendi gezegenimizin nasıl oluştuğunu da daha iyi anlama imkanı sağlayacak. 

    Mühendisler aracı fırlatmadan önce yolculuk koşullarına dayanıklılığını bir dizi zorluk testinden  geçirerek ölçüyorlar araç elektromanyetik, sıcaklık, titreşim, şok ve akustik testlerini tamamlamış. Testler NASA'nın Güney California' daki Jet itki laboratuvarında gerçekleştirildi. Psyche testlerden başarıyla geçmiş ve fırlatmaya hazır olduğu onaylanmış. Aracın bilgi toplayabilmesi için ilk önce oraya ulaşması lazım tabii uzay çok zorlu bir yer, güneş ışınlarının geçtiği bölge çok sıcak, karanlık yerler ise çok soğuk. Araç yapacağı üç buçuk yıllık yolda gücünü güneşten alacak uzay aracının iki tarafında açılıp kapanır güneş panelleri takıldı ve gerekli testler yapıldı bu testle birlikte aracın ağustosta çıkacağı yolculuk öncesi yapılan hazırlıklardan biri de tamamlanmış oldu toplamda 75 metrekare bir alanı kaplayan 5 panelli haç şeklindeki Güneş panelleri yıllardır birçok uzay aracının üretildiği JPL' de şimdiye kadar kullanılan en büyük güneş paneli olma özelliğini taşıyor uçuş sırasına tam boyutunda açıldığında uzay aracı bir tenis sahası büyüklüğünde olacak üç buçuk yıl boyunca güneşten güç alarak yapacağı yolculuktan sonra 2026 yılında asteroide  ulaşacak. 

Gideceği asteroid Güneş'ten uzakta Mars ve Jüpiter arasında asteroid kuşağında yer alıyor uzay aracı dünyanın yörüngesinde bulunan uydularla aynı teknolojiyi kullanıldığından dolayı uzayın soğuk ve karanlık derinliklerinde gerçekleştirilecek olan bu görevin bazı belirgin zorlukları bulunuyor güneş panelleri yaklaşık 21 kilowatt enerji üretiyor bu miktarda kabaca 2-3 evin kullandığı elektrik miktarına eşit ancak Psyche  asteroidi yakınlarında aynı güneş panelleri sadece 2 watt enerji üretebiliyor olacak ve bu miktar yaklaşık bir saç kurutucusunun harcadığı enerji kadar tabii Güneş panellerinde kullanılan teknoloji ile panellerin çok hafif ve radyasyona dayanıklı olması çok daha verimli olarak çalışması genel olarak daha az güneş ışığı ile daha fazla enerji üretebilmesi yeteneğine sahip.