İnsanlar gün ışığında görmek üzere evrimleşmiştir. Geceleri aktif olan bazı hayvanların hayatta kalmak için daha iyi görmeleri gerekir ve bunlar da buna göre evrimleşmiştir. Gece hayvanlarının gözleri vücutlarına oranla insan gözlerinden daha büyüktür geniş göz bebekleri sınırlı ışığın daha fazla içeri girmesini sağlar ve görüşleri daha yüksek olur.
Memeli görüşleri, retinada koni ve çubuk denilen ışık reseptör hücreleri bulunur çubuklar loş ışıkta hareketi ve diğer görsel bilgileri işlerken ışık güçlü olduğunda koniler devreye girerek ayrıntıları ortaya çıkarır gece memelileri genelde daha çok çubuğa sahiptir bazı gece hayvanlarını hiç koni yoktur. Tapetum lucidum bu ek ücret katmanı parlak bir yüzeye sahiptir ve ışığı reseptör hücrelerden geri yansıtabilir bu süreç ışığa birden fazla kere maruz kalmayı sağlayan görüntünün algılanma olasılığını arttırır. Gece kuşlarında ise boru şeklinde odak ile gözün dış yüzeyi daha geniş bir alanı kaplarken, mercek bu uzun ince gözün içine oturur bu düzen ince gözden geçen ışığın gözün arkasında ki yoğunlaşmış bir alana odaklanmasını sağlar. Sklerptik halka bu kemikten halkalar gözlerin şeklini destekler gözleri sıkıca tuttukları için gözler yuvada hareket edemez baykuş gözlerini çevirmek yerine kafasını 270 derece çevirebilir. Pecten oculi daha fazla ışık çekmek için tasarlanmış bir göz aşırı parlak ışığı karşı savunmasız olabilir bu damar yapısı hem retinayı besler hem de gözü parlaklığa karşı korur.
Sürüngen gözleri yılanlar zifir karanlıkta dahi minicik bir hedefi görmeleri mümkündür bazı yılanların kafalarında inanılmaz bir sinyal sistemi vardır ve ısıyı görebilirler bu termal görüş sayesinde sıcakkanlı kemirgenler yılanlar için önemli bir besin kaynağı olur fareler oldukça az miktarda vücut ısısı yaymasına rağmen yılanların yüksek becerisi geceleri hassas bir şekilde avlanmalarını sağlayacak kadar gelişmiştir. Yılan ısıyı fark etmesi için Avdan yayılan ısı yılanın yüzündeki deliklerden çukur organa girer oradan da duygusal zarara ulaşır. İç boşluk hassas zarı çukurun arka duvarından ayırır, duyusal zar ile kızılötesi radyasyonla uyarılan binlerce duyu hücresi ile ısı algılama bilgisi sinir sistemi aracılığı ile beyne gider beynin bu işten sorumlu kısmına optik tektum denir. Dış boşluk kısmı hem derin hem de geniş olduğu için zardan gelen görüntüler bulanık olabilir beyin çukur organından ve gözlerden gelen mesajları birleştirerek yılanın görünüşüne ısıyı dahil eder.
Bir diğeri de dokunarak hissetmedir hayvanlardan bazıları burunlarında bulunan hassas bıyıklar ile en karmaşık ortamlarda bile yiyecek bulmaları imkan dahilinde olur bu hayvanlar bıyıklarına çırparak hareket ettirir. Bıyıkları özel yüz kasları sayesinde döngüsel bir hareketle hızlı olarak geriye ve ileriye doğru fırçalayarak bıyıkta bulunan yüzlerce hareket sensörü hayvanın etrafındaki düz olmayan yüzeyleri tespit etmesine olanak sağlar.
Gece hayvanlarının en ünlü bireylerinden olan yarasa da ekolokasyon sayesinde yönlerini bulabilir görme duyuları çok zayıf olan yarasaların tüneklerinden çıktıklarında ağızlarından veya burunlarından ses dalgaları yayarak etrafındaki nesneleri tespit edebilirler. Çıkardıkları ses perdeleri türden türe değişir yüksek frekanslar ile yakın çevredeki daha fazla ayrıntı almalarını sağlar bu sayede sabit duran nesnelerin boyutunu konumunu hareketli nesnelerin yönünü ve hızını tespit edebilirler ses dalgaları bir nesneye çarpınca geri dönen yankı yarasanın kulakları girer ve beyin tarafından analiz edilir.
hayvanlar alemi hayvanlar dünyası her zaman için müthiş ve hayranlık uyandırıcı sahneler ile dolu