KANSER NASIL BELLİ OLABİLİR ?

     

KANSER BELİRTİLERİ


    Kanser çağımızın  en zor hastalıklarından. Araştırmalar 2040 yılına kadar her yıl 27,5 milyon insanın kanserle teşhis edileceği öngörülüyor. 

    Erken safhada  teşhis edilen kanser kolayca tedavi edilebilir. Kanser vücut hücrelerinin kontrolsüz ve anormal bir şekilde büyümesidir kanseri hücrelerin içindeki DNA'nın mutasyonu sonucu oluşur. 

    Vücudumuzdaki bazı işaretler de kanser için bize bilgi verebilir. Vücudumuzu iyi takip edersek bize erken teşhiste faydası olabilir. Bunlar;  

1- BEZELER; Bezeler birçok nedenle oluşabilir fakat yeni bir beze veya sertleşmiş bir doku kanser işareti olabilir. 

2- KANAMA; Öksürürken idrarda veya dışkı ile ortaya çıkan beklenmedik bir kanama kanseri işaret olabilir. 

3-  KİLO KAYBI; Hızlı ve açıklanmayan bir kilo kaybı kansere işaret olabilir çünkü kanserli hücreler normal hücrelerden daha fazla enerji tüketir.

4- DEVAM EDEN AĞRI; 4 haftadan uzun bir süre boyunca devam eden bir ağrı uyarı işareti olabilir. 

5- SES VE NEFES ALMADA DEĞİŞİMLER; Bu semptom genellikle sigara içen veya eskiden içmiş kişilerde yaygındır bu durum 3 haftadan fazla devam ediyorsa bir doktora görünülmelidir. 

6- ŞİŞKİMLİK VE HAZIMSIZLIK; Hazımsızlık yaygın bir şey olsa da çok sık gerçekleşmemeli veya bariz bir sancıya sebep olmamalıdır. Çok sık gerçekleşen hazımsızlıklar ve sancıları belirti olabilir. 

7- AFT; İyileşmeyen bir aft ağız kanserinin bir işareti olabilir. 

8- YAYGIN KANSERLER; Göğüste veya tesislerde yeni bezeler, şişkinlik, acı görünümlü değişiklik kanser semptomları arasındadır. 

9- UZUN SÜREN BAĞIRSAK PROBLEMLERİ; Birkaç hafta devam eden ishal veya kabızlık bir doktora bildirilmelidir. 

10- BENLERDE DEĞİŞİKLİK; Renk şekil veya boyutu değişen bir ben normal değildir. Derinizi sık sık kontrol edip farklılıkları dikkate almalısınız. 

Şu da unutulmamalı bu semptomları gösterecek başka rahatsızlıklar da olabilir bu sadece sizin kendi vücudunuzu kontrol etmenizde ve bir an önce doktora görünmenizin faydası olabilir.