OKYANUSUN EN ZEKİLERİNDEN MÜREKKEP BALIĞI

    



 Kafadan bacaklılar sınıfının bir üyesi olan mürekkepbalıkları ahtapotlar ve kalamarlarla akrabadır. Kılık değiştirme ustası olan bu tür tehlikede olduklarında renk değiştirerek derilerini su yosunu, kum ve kayalara benzetebilirler bunu derilerindeki kromatofor hücrelerini kullanarak yaparlar. Bu hücreler genişlerse deri rengi koyulaşır büzülürse renk açılır. 

    İlkbaharda çiftleşme zamanı gelince erkekler göz kamaştırıcı zebra çizgilerine bürünür esas amaçları dişileri etkilemektir ama aynı zamanda rakiplere gözdağı da verirler. Derilerinin dokusunu arka plana uyacak şekilde değiştirebilir daha fazla kamuflaj için kendi üzerlerine kum ve çakıl atabilirler. 

    Bazı türleri ülkemizde de görülür dünya çapında yaklaşık 120 mürekkepbalığı türü vardır. Yavru mürekkep balıkları yumurtadan çıktıklarından insan tırnağı büyüklüğünde olur ve hemen avlanmaya başlarlar onları avlayanlarsa yunuslar, balıklar, köpek balıkları, diğer mürekkep balıkları ve deniz kuşlarıdır.  Avcılar'dan kaçmak için mükemmel yöntemleri vardır mürekkep balıkları genelde suda yavaş hareket ederler fakat bir şeyden korkarlarsa bir torpido gibi hızlanabilirler geriye doğru atılır ve içlerinde bulunan mürekkep kesesinde depolanan siyah mürekkebi hızla püskürtürler bu sayede avcının kafasını karıştıran mürekkep balığı sessizce oradan uzaklaşır tabii gerekirse kamuflaj yeteneklerinde kullanır. 


Deniz canlıları, mürekkepbalığı, ilginç bilgiler, muhteşem canlılar, en zeki hayvanlar, en zeki deniz hayvanları