İLETKENLER YALITKANLAR VE YARI İLETKENLER




 İletkenler, Yalıtkanlar ve Yarı İletkenler 

 Elektrik enerjisinin iletim durumlarına göre maddeler üçe ayrılır. Bunları basit olarak tanımlayacak olursak; Elektrik ileten tüm maddelere İletken, elektrik iletmeyen maddelere yalıtkan, elektrik  iletkenliği bakımından, iletken ile yalıtkan arasında kalan maddelere ise yarı iletken denir. 

Bir maddenin elektrik enerjisine karşı göstermiş olduğu tepki o maddenin atom  yapısına bağlı olarak değişmektedir.

  

 İletkenler 

Bir maddenin iletkenliğini belirleyen en önemli faktör, atomlarının son  yörüngesindeki elektron sayısıdır. Bu son yörüngeye "Valans Yörünge" üzerinde bulunan elektronlara da "Valans Elektron" denir. Valans elektronlar atom çekirdeğine zayıf olarak bağlıdır. Valans yörüngesindeki elektron sayısı 4 'den büyük olan maddeler yalıtkan 4 'den küçük olan maddeler de iletkendir. Örneğin bakır atomunun son yörüngesinde sadece bir elektron bulunmaktadır. Bu da bakırın iletken olduğunu belirler. Bakırın iki ucuna bir elektrik enerjisi uygulandığında bakırdaki valans elektronlar güç kaynağının pozitif kutbuna doğru hareket eder. Bakır elektrik iletiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Sebebi ise maliyetinin düşük olması ve iyi bir iletken olmasıdır. En iyi iletken altın, daha sonra gümüştür. Fakat bunların maliyetinin yüksek olması nedeniyle elektrik iletiminde kullanılmamaktadır. 

İletkenlerin başlıca özellikleri: 


 Elektrik akımını iyi iletirler.  

 Atomların dış yörüngesindeki elektronlar atoma zayıf olarak bağlıdır. Isı, ışık ve elektriksel etki altında kolaylıkla atomdan ayrılırlar.  

 Dış yörüngedeki elektronlara Valans Elektron denir. 

 Metaller, bazı sıvı ve gazlar iletken olarak kullanılır. 

 Metaller, sıvı ve gazlara göre daha iyi iletkendir. 

 Metaller de, iyi iletken ve kötü iletken olarak kendi aralarında gruplara ayrılır. 

 Atomları 1 valans elektronlu olan metaller, iyi iletkendir. Buna örnek olarak,  altın, gümüş, bakır gösterilebilir. 

 Bakır tam saf olarak elde edilmediğinden, altın ve gümüşe göre biraz daha kötü  iletken olmasına rağmen, ucuz ve bol olduğundan, en çok kullanılan metaldir. 

 Atomlarında 2 ve 3 valans elektronu olan demir (2 dış elektronlu) ve  alüminyum (3 dış elektronlu) iyi birer iletken olmamasına rağmen, ucuz ve bol olduğu için geçmiş yıllarda kablo olarak kullanılmıştır.  

 

 Yalıtkanlar 

 Yalıtkan maddelerin atomlarının valans yörüngelerinde 8 elektron bulunur. Bu tür yörüngeler doymuş yörünge sınıfına girdiği için elektron alıp verme gibi bir istekleri yoktur. Bu sebeple de elektriği ilemezler. Yalıtkan maddeler iletken maddelerin yalıtımında kullanılır. Yalıtkan maddelere örnek olarak tahta, cam ve plastiği verebiliriz. İsterseniz bu örnekleri arttırabilirsiniz. Elektrik akımını iletmeyen maddelerdir. Bunlara örnek olarak cam, mika, kâğıt, kauçuk, lastik ve plastik maddeler gösterilebilir. Elektronları atomlarına sıkı olarak bağlıdır. Bu maddelerin dış yörüngedeki elektron sayıları 8 ve 8 'e yakın sayıda olduğundan atomdan uzaklaştırılmaları zor olmaktadır.


Yarı İletkenler 

 Elektrik akımının bir değere kadar akmasına izin vermeyen bu değerden sonra sonsuz küçük direnç gösteren maddelerdir. Yarı iletkenler periyodik cetvelde 3. ve 5. gruba girerler. Bu demektir ki son yörüngelerinde elektron alıcılığı veya vericiliği iletkenden az  yalıtkandan daha fazladır.

Yarı iletkenlerin başlıca şu özellikleri vardır:

 

 İletkenlik bakımından iletkenler ile yalıtkanlar arasında yer alırlar, 

 Normal halde yalıtkandırlar.  

 Ancak ısı, ışık ve magnetik etki altında bırakıldığında veya gerilim uygulandığında bir miktar valans elektronu serbest hale geçer, yani iletkenli k özelliği kazanır.  

 Bu şekilde iletkenlik özelliği kazanması geçici olup, dış etki kalkınca  elektronlar tekrar atomlarına dönerler.  

 Tabiatta basit eleman halinde bulunduğu gibi laboratuvarda bileşik eleman halinde de elde edilir.  

 Yarı iletkenler kristal yapıya sahiptirler. Yani atomları kübik kafes sistemi denilen belirli bir düzende sıralanmıştır.  

 Bu tür yarı iletkenler, yukarıda belirtildiği gibi ısı, ışık, etkisi ve gerilim uygulanması ile belirli oranda iletken hale geçirildiği gibi, içlerine bazı özel maddeler katılarak ta iletkenlikleri arttırılmaktadır.  

 Katkı maddeleriyle iletkenlikleri arttırılan  yarı iletkenlerin elektronikte ayrı bir yeri vardır.