Dpi Nedir ? Kaliteli Baskıda Dpi önemi. FOTOĞRAFÇILIK TEKNİKLERİ

 






Dpi nedir sorusu 1” bir inç karedeki nokta sayısı Dpi = Dots per inch , diye tanımlanır. 1” Bir inch aynı zamanda cm. karşılığı olan 2,54 cm’lik alanda bulunan nokta sayısı olarak ta ifade edilir. 2,54 cm x 2,54 cm kare içine düşen nokta sayısı veya Bir inch kare ye ne kadar çok nokta (piksel) sığdırır sanız fotoğraf veya baskınız da o kadar kaliteli sonuçlar elde edersiniz.



Kaliteli baskı için 1 inç kareye sığdırılan  noktaların gittikçe ufalması gerekir. Bir inç kareyi ne kadar çok ufak nokta ile doldurursak baskımız o kadar kaliteli yani fotoğrafı oluşturan noktalar görünmez olur ve baskımız da o kalitede çıkmış olur.
Örnek ile açıklayacak olursak: 72 Dpi bir inch kare içinde 72 nokta 300 Dpi bir inch kare içinde 300 nokta 1440 Dpi bir inch kare içinde 1440 nokta demektir.
Eğer baskıyı yaparken görseli büyütecek iseniz o zaman Photoshop yada Corel de çalışırken 300 Dpi ile çalışmanız gerekmektedir.
Eğer 3 punto gibi küçük karakterdeki yazıları pikselleşme olmadan baskısını uygulamak istiyorsanız yine çizgisel ve 300 Dpi çalışmanız gereklidir.





Şayet elinizdeki işin bire bir ölçüler de baskısını gerçekleştirecek iseniz Photoshopta yada Corel de 72 Dpi çalışmanız yeterli olacaktır.
İşinizin baskı yapılmadan önce nasıl görüldüğünü mutlaka print viewdan kontrol ediniz. Dpi ile ilgili herhangi bir sorun, kırıklıklar ve pixselleşme var ise rahatlıkla print view da görebilirsiniz. Böylece baskı yaptıktan sonra sürprizler ile karşılaşmazsınız.
Herhangi bir görüntünün oluşturulmasından sonra çözünürlüğünün artırılması, görüntünün bulanık görünmesine neden olabilir. Bunun nedeni ise görüntü bilgilerinde var olan piksellerin uzatılması sonucudur yani Photoshop’un boşlukları doldurmak için elinden geleni yapmasıdır. Photoshop bu konuda iyi olsa da, genellikle bu durumlar çok net olmayan görüntüler ile sonuçlanabilir. Onun için, tasarım sürecinin başında görüntünün Dpi ‘lı boş belge üzerinde ayarlarının yapılmasıdır.