Micro SDHC ve SDXC Kart Arasındaki Fark Nedir ?

 




Micro hafıza kartları dijital kamera, tablet, akıllı telefon, video kamera, ve bunun gibi. tüm dijital platform ve cihazlarında önemli küçük boyutlarda depolama aygıtlarıdır. Micro hafıza kartları da gelişen teknoloji ile birlikte her geçen gün gelişmekte farklı türlü modellere ve özelliklere sahip olmaktadırlar. Bu yazımızda MicroSDHC ve MicroSDXC hafıza kartlar arasındaki fark nedir ne işe yaradıkları sorularını cevaplayacağız.





Micro Kartlar
Mikro SDHC Hafıza kartı nedir ve özellikleri.
Standart olan SD Kartlar, veri depolama için dar kapasitede olan ve büyük veri depolama gereksinimini karşılayamayan 2 – 4 GB’lık günümüz kullanımı için küçük kapasiteye sahip kartlardır. Gelişen teknoloji ile Yüksek çözünürlük Videolar ve Resimler dosya boyutlarını ciddi şekilde arttırdı, daha fazla depolama alanı ihtiyaçları oluştu.  SDHC (Secure Digital High Capacity / Güvenli Dijital Yüksek Kapasite) Kartlar yeni nesil bir SD Kart türüdür. Standart SD kartlarla aynı boyutlardadır ancak,  4GB ve 32GB arasındaki kapasiteli Micro SDHC kartlar standart kartların yerini almıştır. 10 MBPS transfer hızına sahip olan ve 2002 yılından beri kullanılan Micro SDHC kartlar için varsayılan dosya formatı FAT32‘dir.  Micro SDHC kartların dört farklı kapasite ve modeli mevcuttur. 4G, 8GB, 16GB ve 32GB.





SD Kartlar
Mikro SDXC Hafıza kartı nedir ve özellikleri:
SDXC (Secure Digital eXtended Capacity / Güvenli Dijital Ek Kapasite), Yüksek kapasiteye sahip geniş veri depolama çözümleri için yeni ve daha gelişmiş standarttır. Bunlar 64GB ile 2TB arasında değişen büyük depolama kapasitelerine sahip, yeni nesil yüksek performansa sahip hafıza kartlarıdır. 4K yüksek kapasiteli Videoların ve HD / Yüksek çözünürlük resimlerin ve çevrimdışı dijital içeriğin artan ihtiyacı için, daha fazla depolama kapasitesine ihtiyaç duyuldu, bu ihtiyaçta SDXC Kartların üretilip piyasaya çıkmasına sebep oldu. Bu kartlar Mobil cihazlarınızın performansını en üst düzeye çıkartmış olup zorlu çevre koşullarına da dayanabilecek şekilde tasarlanmıştır.





SD Kartlar
SDXC kartların aşırı yazma okuma hızları, geniş kapasiteli Videoların ve Fotoğraf datalarının cihazlar arasında hızlı bir şekilde aktarılmasını sağlarken, 2 TB’a kadar depolama kapasitesi ile de depolama alanın bitmesi konusunda endişelenmemize şimdilik gerek kalmamıştır. SDXC’yi destekleyen bir cihaz, SDHC kartları ve standart SD kartlarla da gayet iyi çalışabilmektedir. Fakat SDXC kartları desteklemeyen cihazlar SDXC kartları ise maalesef çalıştırmaz.  2010 yılı sonrası üretilen çoğu cihaz, SDXC kartlar ile uyumlu olarak çalışabilmektedir. Mikro SDXC kartlar için varsayılan dosya formatı ise exFAT‘dir.  4K UHD videoları ve Yüksek çözünürlüklü resimleri aktarırken, 90 MBPS’ye kadar yazma hızı ve 100 MBPS’ye kadar da yüksek hızda okumayı desteklemektedir. Transfer hızı ise 300 MBPS dir.