Portre Fotoğrafçılığı FOTOĞRAFÇILIK TEKNİKLERİ

 


-Portre fotoğraf için modeliniz ile iyi iletişim kurun.


Portre fotoğrafçılığı her zaman profesyonel modellerle yapılmayabilir. Eğer modeliniz profesyonel değilse onunla doğru bir iletişim kurmanız büyük önem taşıyor. Ona nasıl bir konsept belirleyeceğinizi ve nasıl fotoğraflar çekmeyi hayal ettiğinizi açıkça anlatmalısınız. Fotoğrafta yakalamak istediğiniz etkiyi ona iyi bir şekilde aktarabilirseniz, modeliniz istediğiniz pozları verebilecektir.








-Gözlere netleme yapın.


Portre fotoğraf çekerken dikkat edilecek en önemli nokta gözleri, odak nokta olarak belirlemektir. Kişiliği yansıtan bir fotoğraf tekniği olduğu için, gözlere odaklanmak gerekir. Eğer arka planda ilgiyi dağıtacak herhangi bir şey varsa tüm ilginin modelde olması için arka planı netsizleştirmelisiniz. Bu şekilde fotoğrafta üçüncü boyut görünümü oluşturabilirsiniz.











-Portre fotoğraf için arka planı özenle seçin.


Her ne kadar portre fotoğrafında model ve onun pozu önemli olsa da arka plan da bunu ortaya çıkarmak için önem taşıyor. Özensiz arka planlar ile çekilmiş fotoğraflar profesyonellikten uzaktır. En iyi ve en başarılı portre fotoğraf örnekleri ise sade bir arka plana sahip olanlardır. Siz de ister stüdyoda ister dışarda bir çekim yapın, arka planın sade, kompozisyona uygun ve en önemlisi de modelinizi geri plana atmayacak şekilde olmasına özen gösterin.










-Farklı kadrajlar denemekten kaçınmayın.


Portre fotoğraf, her zaman tam karşıdan çekilen ve modelin dümdüz durduğu fotoğraf olmak zorunda değil. Yaratıcılığını en iyi şekilde kullanarak farklı kadrajlar deneyebilir ve modelinizin fotoğrafını layıkıyla çekebilirsiniz.












-Modelin pozu kadar çekim açısı da önemlidir



Kişiliğin ya da duyguların fotoğrafta ortaya çıkmasını sağlayan hem modelin pozu hem de çekim açısıdır. Bu yüzden farklı açılar denemekten asla çekinmeyin.













-Bakış boşluğu bırakmaya özen gösterin.



Portre fotoğraflarında tüm ilgi modelde ve gözlerinde olacağı için ne tarafa bakarsa baksın, o kısımda bakış boşluğu bırakmalısınız. Bir fotoğrafın etkileyici olabilmesi için modelin baktığı yönün mümkün olduğunca geniş tutulmasında fayda var. Eğer bakış boşluğu bırakmazsanız, dar bir kadraj elde edersiniz ve bu da fotoğrafa bakanların sıkılmasına ve fotoğrafın etkileyiciliğinin yitirilmesine sebep olur.













-Işık ve gölge kullanımına dikkat edin.



Her türlü fotoğraf için geçerli bir kural olan ışık ve gölge kullanımı, elbette portre fotoğraf için de geçerli. Dış çekim yapıyorsanız ve doğal ışıktan yararlanacaksanız gün doğumları ve gün batımları bunun için en iyi zamanlardır. Stüdyo çekimleri için de ışığınızı mümkün olduğunca yumuşak tutmanızda fayda var.