AKSUNGUR SİHA

 




Aksungur silahlı insansız hava aracı (SİHA)

Aksungur kesintisiz çok rollü istihbarat, gözetleme, keşif ve taarruz görevlerini gece gündüz yerine getirebilecek donanımları bulunan male sınıfından bir siha sistemidir.
Çeşitli havadan yere silahlara sahip bu sistem halihazırda Türk silahlı kuvvetleri envanterinde bulunan Anka sistemi ile benzer aviyonik mimariye sahip ve aynı yer sistemlerini kullanıyor. Aksungur 750 kilo yüksek faydalı yük taşıma kapasitesi ile Anka sisteminin yaklaşık 20.000 saatlik elektronik harp koşulları da dahil en zorlayıcı muharebe koşullarındaki uçuş tecrübesinin üzerine inşa edildi. Anka tek motorlu bir uçak iken Aksungur'da 40.000 fitte kadar uzun süreli operasyonlara imkan veren 2 adet turbo şarjlı dizel PD-170 motoru kullanıldı. Ayrıca Ankara'ya göre daha büyük ebatlara sahip aksungur 12,5 metre uzunluk 24.2 metre kanat açıklığı ve 3.1 metre yüksekliğe sahip.
TEBER-81 TEBER-82 lazer güdümlü bomba, MAM-C, MAM-L, L-UMTAS, Cirit, KGK-82 ( kanatlı güdüm kiti), HGK-3 (hassas güdüm kiti) ve minyatür bomba gibi mühimmatlar taşıyabiliyor.
Anka'nın bilgi birikimi üzerine inşa edildiği için 17 ay gibi kısa bir sürede geliştirilen Aksungur'un geliştirme süreci devam ediyor ilerleyen aşamalarda irtifak kapasitesinin 45.000 feet yüksekliğe kadar çıkarılması hedefleniyor. Bu hedefin gerçekleştirilmesi durumunda, HALE (high-altiude long-endurance) yüksek irtifa- uzun havada kalış süresi sınıfında yer alan sihalara bile rakip olabilir.