DİKTATÖR OKULU

 

cıa diktatör okulu


Diktatör okulu

Latin Amerikalı subayları eğitmek için kurulan CIA eğitim kampının iç yüzü
1970'lerin Latin Amerikalı diktatörlerine rehberlik edecek ilkelerin tohumları 1946'da ABD tarafından ekildi ABD ordusu sloganı "Libertad, Paz , Fraternidad" yani " Özgürlük, Barış ve Kardeşlik" olan Amerikan askeri okulunu Panama'daki Fort Gulick üstünde inşa etti duygusal ve süslü sözlerle üzeri örtülen amaç aslında bambaşkaydı komünizm dışında her şeyin mübah olduğu bir sistem.
   Okul, soğuk savaşın iyice kızıştığı 1961 yılında Güney Amerikalı askeri personele komünizmle nasıl  savaşacakları konusunda eğitim vermeye başladı. Söylentilere göre ilk yıllarda işkence yöntemleri de öğretiliyordu. Okulun en ünlü mezunları arasında şu isimler yer alıyordu Jorge Rafael Videla ( Arjantinli diktatör 1976 -81) , Hugo Banzer ( Bolivya' lı Diktatör 1971- 78), Manual Contreras (Şili Gizli Polis Teşkilatı Başkanı  1973-77)  Manuel Niriega ( Panama'lı diktatör 1983-89).
Akbaba Operasyonu dönemine ait liste uzayıp gidiyor. Hepsi de bu operasyon sırasında insan hakları ihlal etmiş ve ellerine kan bulaşmış isimler. Fakat ne var ki çok azı işlediği suçların tümünde sorumlu tutuldu. İlginçtir ki okulun öğrencileri arasında Meksika' nın güç suç karteli Los Zetas'ın üyeleri de bulunuyor. İşlerini rüşvetle değil kanla çözmeyi tercih eden bu azılı suçluları, ABD' nin kendi ayağına sıktığı kurşun olarak tanımlamak yanlış olmaz