GÜNEY DEV FIRTINA KUŞU

 




Canlılar için iklim şartlarının çok zorlu olduğu bölgelerde yaşayan kuş türleri vardır. Bu türlerin en büyüklerinden teki Antarktika'ya yuva yapan ve Antarktika ile yakın çevresindeki adalarda yaşayan Güney dev fırtına kuşudur (Macronectes giganteus) .

Boyu 85 -100 santim, kanat açıklığı 180 -205 santim kadar olur. Genelde fok ve penguen leşleri, kril, kalamar, kabuklular ve bulabildiği canlı artığı şeylerle beslenir. Zamanının çoğu besin aramakla geçer. Genelde ölü bir fok veya balinanın yanı başında görülür. Bundan dolayı Antarktika'nın akbabası gibi bilinirler. Rüzgarlı yerlerde yaşar. Rüzgar olmayan ortamlarda havalanmak için kalkış yapması çok zor olur fakat dünyanın en rüzgarlı kıtası olan Antarktika'da bu durum çoğunlukla sorun olmaz.
Güney dev fırtına kuşları Kayalık uçurumlarda, Plato kenarlarında, açık düzlüklerde, açık Deniz kayalıklarında yuvalarını oluştururlar. Yuvaları karla kaplı dahi olsa civcivleri ve yumurtaları soğuktan korumak için gerekli ısıyı oturarak verirler. Soyu tükenen canlılar kategorisinde olmasalar dahi sayıları gittikçe azaldığı tahmin ediliyor.