KÜRESEL ISINMADA YAPAY NELER YAPABİLİRİZ ( bilim - ÇEVRE )

 

küresel


İnsanlar yeryüzü biyokütlesinin 10binde birini oluşturuyor,  fakat gezegenin üzerindeki etkimiz dramatik derecede orantısız.  Son 250 yıl içerisinde atmosfere 400 milyar ton karbon ekledik ve bunun yaklaşık yarısı 1980'lerin ortalarından itibaren oluştu.  Dünya tarihinde hiçbir organizma çevreyi bu kadar çabuk değiştirmedi. KENDİMİZİ ALKIŞLAYALIM .Bu sadece ürettiğimiz kirlilik miktarı da değil.  İnsanlar tamamen yeni kirlilik türleri de icat ettiler. Polietilen , Kloroflorokarbonlar, organik fosfatlar ve  sentetik hormonlar,  biz bunları icat edene kadar çevrede bulunmuyordu. 

  Peki yine icatlarla veya yöntemlerle küresel ısınmanın yavaşlamasını etkimiz olabilir mi? Pekala mümkün;

 Yörüngedeki dev yansıtıcılar;  Dev Bir Uzay aynası dünyanın ısısını 3 dereceye kadar düşürebilir.


Stratosfere ve gaz salınımı;  Yeryüzünü, büyük Volkan patlamalarının etkilerini taklit ederek,  stratosfere gaz gönderip koruyabiliriz.


Ozon koruması; CFC, HCFC ve halon  ürünlerinin kullanımını durdurmak,  bizi güneşin UV ışınlarından koruyan Ozon tabakasının zarar görmemesini sağlar.

 

Bulut ekmek;   atmosfere yoğuş alacak küçük su buharı tanecikleri enjekte etmek, bulut oluşumunu tetikler.  aydınlık bulutlar güneş ışığını daha fazla yansıtarak gezegeni soğutmaya yardımcı olur.


Demir fertilizasyonu;  okyanusun üst yüzeyinden karbondioksit çeken ve tüm besin zincirinin temelini oluşturan yosun öbeklerini harekete geçiriyor.


Çölleri yeşillendirme;  bitki örtüsündeki artış daha fazla karbondioksitin emilmesini ve karadan atmosfere daha az ısı yansıtılmasını sağlar.

Yeniden ağaçlandırma;  karbondioksit ve diğer gazları Emel ve oksijen veren bitki örtüsü karbondioksit döngüsünde çok önemli bir lokomotif. 


Taşların içine sıvı karbondioksit pompalamak;  karbondioksiti okyanusta biriktirmek zamanla okyanusu asitleştirir, Bu yüzden yer altındaki gözenekli Kaya tabakasında sıvı karbondioksit biriktirmek daha mantıklı bir fikir.


Denizin derinliklerine sıvı karbondioksit pompalama;  endüstriyel egzoz gazı basıncı ile sıvılaştırılan karbondioksit,  içinde çözelti olarak kalacağı derin Okyanus sularına pompalanabilir. 


Tabii her şeyden önemlisi biz insanların yaşama şeklimizi çevreyi daha dost bir biçimde değiştirmek, daha duyarlı olmak, dünyamızı gelecek nesillerin de kullanacağını Aklımızdan çıkarmamız gerekir.