ENDÜSTRİ 4.0 İLKELERİ

 

Endüstri 4.0

Endüstri 4.0’ın İlkeleri

Endüstri 4.0 uygulaması için geliştirilen altı ilke birlikte çalışabilirlik, sanallaştırma, yerinden yönetim, gerçek zamanlı yetenek, servis oryantasyonu ve modülerliktir (Rejikumar vd., 2019).

Birlikte Çalışabilirlik:

Birlikte çalışabilirlik, makinelerin ve ilgili bileşenlerin internet üzerinden insanlarla bağlantı kurma ve iletişim kurma yeteneğini ifade eder. Akıcı işbirliği ve çeşitli parçalar arasında uyarlanabilir ortak çaba ile tam bir bütünlük gerekir. Çok sayıda stratejiye erişilebilir olmasına rağmen nesnelerin interneti (IoT), insanlar, üretim hatları ve önemli yenilikler arasındaki ilişki için basit ve temel bir arayüze sahiptir.

Sanallaştırma:

Sanallaştırma, bilgi sistemlerinin dijital verilerin sensör verilerine yapılandırılması yoluyla fiziksel dünyanın sanal kopyalarını oluşturabilmesinin sağlanmasıdır.

Yerinden yönetim:

Bu ilke, siber özellikli sistemlerin bağımsız olarak kararlar verme ve özel işlevlerini yerine getirme yeteneğini ifade eder. Bu, yalnızca bazı görevlerin başka düzeylerde ele alınmasını gerektirebilecek amaçlanan girişimler ya da çakışmalar durumunda değiştirilebilir. Konsept, seri üretim ile uğraşan endüstrilerde olduğu gibi ürünlerin esnek üretim ortamlarında daha fazla özelleştirilmesi ile karakterizedir.

Gerçek zamanlı yetenek:

Endüstri 4.0, her şeyi gerçek zamanlı olarak merkezlemeye odaklanmıştır. Bu ilke, sistemlerin daha iyi karar verme ve sorunlara hızlı çözümler için kapsamlı bilgi toplama ve görselleştirme yoluyla insanları destekleme becerisiyle ilgilidir. Bu ayrıca, zaman alıcı, zararlı ve insanlara yorucu kabul edilen çeşitli görevleri yerine getirerek siber özellikli sistemlerin insan kaynaklarını fiziksel olarak destekleme yeteneğine de odaklanmaktadır.

Servis oryantasyonu:

İç ve dış yönetimler, Endüstri  4.0’ın vazgeçilmez parçasına dönüşen yöneticilerin internetinin bir sonucu olan zeki işlem tesisleri tarafından ihtiyaç duyulurlar (Kim vd.,2017).

Modülerlik:

Uyumluluk akıllı tesislerin değişen koşullara ve ön koşullara zahmetsizce uyum sağlaması için Endüstri 4.0’ın bir planlama kılavuzudur (Brettel vd., 2014). Ölçülen kalitenin özelliği nedeniyle, üreticiler bireysel parçaların farklı ürün ve prosedürlere en az rahatsızlık verecek şekilde nasıl geliştirilebileceğinden emin olabilirler.

Anadolu Üniversitesi Yayınları