Füzyon ile enerji üretimi uzun zamandır üzerine çalışmalar yapılan bir konu fakat füzyon tepkimelerinin tetiklenmesi için çok yüksek sıcaklık gerekir. Füzyon tepkimelerinde İki atom çekirdeği kaynaşarak daha büyük bir atom çekirdeği oluşturur. Güneş enerjisinin kaynağı da füzyon tepkimeleridir. Yıldızların merkezinde yüksek sıcaklıklarda gerçekleşen bu süreçlerle laboratuvar ortamında enerji elde etme yakın zamanlara kadar mümkün olmamıştı.
ABD ulusal ateşleme tesisinde yapılan çalışmalar sırasında ilk kez füzyon ile enerji elde edildiği açıklandı. Döteryum ve trityum izotoplarının kaynaşarak her gün çekirdeklerini oluşturduğu süreçte füzyon tepkimelerin tetiklemek için sisteme 2,05 MJ enerji veriliyor ve sonuçta 3,15 MJ enerji açığa çıkıyor. Enerji üretim süreci kısaca şöyle gerçekleşiyor; Tepkimeye girecek yakıtın içinde bulunduğu altın silindirin duvarlarına lazer ışığı tutuluyor. Isınan duvarlar X ışınları yaymaya başlıyor X ışınları yakıt topağının sıkışmasına ve ısınmasına neden oluyor Böylece füzyon tepkimeleri başlıyor.
Füzyon, gelecekte yüksek miktarda enerji elde etmenin yollarından teki olabilir. Fakat bu başarı yakın gelecekte füzyon santrallerinin kurulması için tam da yeterli değil. Bunun için aşılması gereken engeller var. Her ne kadar tepkimeyi tetiklemek için verilenlerden daha fazla enerji ortaya çıksa da kullanılan lazerler 300 MJ enerji tükettiği için gerçekleştirilen süreçte yüksek enerji tüketiyorlar ve kullanılan lazerler günde bir kez ateşlenebiliyor ancak bir füzyon santralinde enerji üretebilmek için hedeflerin saniyede yaklaşık 10 kez ısıtılması gerekecek daha başka bir sorun deneylerde kullanılan yakıt topaklarını üretmek on binlerce dolara mal oluyor bu kadar yüksek maliyetlerle ucuz enerji elde etmek mümkün değil. Belki en önemliside füzyon tepkimelerini açığa çıkardı enerjinin nasıl toplanacağı henüz bilinmiyor.
füzyon, geleceğin enerjileri, füzyon enerjisi, güneş enerjisi, enerji için yeni yollar