İNSAN DENEKLER SINIRLARI ZORLAYANLAR



İNSAN DENEKLER; SINIRLARI ZORLAYAN KİŞİLER

Ralph Steinman


Ralph Steinman

 Kanadalı biyolog, bağışıklık sisteminin dendritik hücrelerini harekete geçirerek kanseri tedavi etmeye çalışıyordu ki, 2007’de kendisine pankreas adenokarsinomu teşhisi kondu ve bir yıl ömür biçildi. Steinman daha önce test edilmemiş tedavileri kendi üstünde denedi ve dört buçuk yıl yaşadı.

Barry Marshall


Barry Marshall

Avustralyalı doktor 1984’te, ülserin sebebinin stres değil de mikroplar olduğunu öne süren hipotezi şüpheyle karşılanınca helicobacter pylori bakterisi içeren bir sıvı içti. Marshall’da mide ağrıları ve gastrit başladı. Doktor, bu çalmasıyla 2005’te Nobel Ödülü kazandı. 

John Stapp 


John Stapp 

1940’lı ve 50’li yıllarda ABD Hava Kuvvetleri’nin “roket” deneylerine katılan cerrah, insan bedeninin sınırlarını test etmek için kendini yerçekiminin 46 katına maruz bıraktı. Stapp’ın kemikleri kırıldı, damarları patladı, retinası yırtıldı. Ancak yaptığı araştırma, otomobillerde hayat kurtaran bir dizi yeniliğe yol açtı. Bunlara emniyet kemerlerinin standartlaştırıması dahil.

Jesse William Lazear


Jesse William Lazear

1900 yılında Amerikalı doktor, hastalık taşıyan sivrisinekler tarafından ısırıldı (büyük ihtimal kendini ısırtmıştı). Lazear birkaç gün sonra sarıhummadan öldü ama ardında hastalığı sivrisineklerin yaydığını anlatan çok ayrıntılı notlar bıraktı. 

Daniel Alcides Carrión


Daniel Alcides Carrión

Perulu tıp öğrencisi, kronik Peru siğil lezyonu ile ölümcül Oroya hastalığının, aslında aynı hastalığın farklı safhaları olduğunu ispatlamayı kafasına koymuştu. 1885’te kendine Peru siğil lezyonundan aldığı sıvıyı enjekte etti ve Oroya hastalığından öldü. Nobel kazanamadı ama hastalık günümüzde Carrión hastalığı olarak biliniyor.