ARILARIN ÖMÜRLERİ YARI YARIYA KISALDI

bal arısı ömürü
pexels@anastasiia

Scientific Reports dergisinde yayımlanan bir makalede, laboratuvar ortamında kontrollü şekilde yetiştirilen bal arılarının ömürlerinin, 1970’lere kıyasla %50 oranında kısaldığı duyuruldu. Arıcılı sektöründe bir süredir bilinen fakat nedeni bir süredir anlaşılamayan bu durum neticesinde araştırmacılar çevresel stres faktörleri, hastalıklar, parazitler ve beslenme kalitesi gibi farklı parametrelere odaklandı. Yapılan araştırmalar sonucunda problemi çevresel etkenlerde çok, genetik bazıvaryasyonlar nedeniyle gerçekleştiği ihtimali öne çıkarıldı.Araştırmaların bir sonraki hedefi, hangigenetik varyasyonları böyle bir etkiye nedenolabileceğini bulup gerekli mutasyonları sağlayarak müdahale edilip edilemeyeceği yönünde olacak.