YAPAY ZEKA PROMPT MÜHENDİSLİĞİ TEMEL ADIMLARI 1

 

yapay zeka ile fotoğraf yapma

    Yapay zeka araçları günümüzde bir çok işte bizlere yardımcı olmaya başladı.Bu araçlar  kalıplar üzerine eğitiliyor algoritmaları kullanarak verileri analiz edip, öğrenerek bizlere cevap veriyor. Bazı durumlarda yanlış cevaplar döndürdüğüde oluyor. Şuan için %100 güvenli araçlar değil. Peki bu araçlardan maksimum nasıl fayda sağlarız. İlk önce Prompt nedir;  Prompt, bilgisayarın bir komutu gerçekleştirebilmesi için kullanılan metin, simge ve rakamlardır. Prompt mühendisliği ise yapay zekadan en iyi cevapları almak için sorular, metinler hazırlar. Şuan piyasada prompy mühendisliğine de fazlasıyla ihtiyaç duyulmaktadır. Şimdi gelelim prompt mühendisliğinin temellerine yayını bölüm bölüm ilerleyecek bloğun ana sayfasında arama yerinden prompt mühendisliği yazarak diğer konularada ulaşabilirsiniz. Abone olarak içeriklerden haberdar olabilirsiniz.


    

1- Açıklık (Clarity): Promptların net ve anlaşılır olması gerekmektedir. İyi bir prompt, modelin istenen sonucu anlamasına yardımcı olmalıdır. Net ve spesifik talimatlar yazmak önemlidir. Sınırlayıcıları doğru bir şekilde kullanarak modeli istenen sonuca yönlendirebilirsiniz. Aynı zamanda, daha fazla bağlam ve açıklık sağlayacak şekilde talimatlarınızı daha uzun tutmayı düşünebilirsiniz. Daha uzun talimatlar, modelin istediğiniz sonucu daha iyi anlamasına ve daha doğru cevaplar üretmesine yardımcı olabilir.
örnek olarak;
  •  “Bir yapay zeka modelinin, insanlar için anlaşılır bir şekilde açıklamalı bir şekilde nasıl çalıştığını anlatın.” yerine hem daha kısa hemde daha açık olarak aşağıdaki,
  • Prompt: “Bir yapay zeka modelinin çalışma prensiplerini basit ve net bir şekilde açıklayın.” şeklinde bir prompt verilebilir

2- Özgüllük (Specificity): Promptlar, istenen sonucu mümkün olduğunca spesifik ve kesin bir şekilde ifade etmelidir. Özgüllük, modelin genel ve belirsiz cevaplar yerine daha kesin ve hedefe yönelik cevaplar üretmesine yardımcı olur. Örneğin, sorulan bir sorunun bağlamını ve gereksinimlerini net bir şekilde ifade eden bir prompt, daha iyi sonuçlar elde etmeye katkı sağlar.

  • “GPT-3 modelini kullanarak, ‘Yapay zeka nedir?’ sorusuna spesifik ve kesin bir yanıt üretin.” burada kesin diyerek hemde gpt modelini kullanmasını isteyerek yapay zekanın bize vereceği cevabı özgül ve daha doğru cevabı engelleyebiliriz ancak aşağıdaki gibi bir soru ile daha iyi bir cevap alma oranımız yükselecektir.
  • Prompt: “Yapay zeka nedir?’ sorusuna spesifik ve net bir şekilde yanıt verin.” 

3- Bağlamsal bilgi:  bir yapay zeka modelinin verilen talimatı daha iyi anlaması ve daha doğru sonuçlar üretmesi için kullanılan önemli bir kavramdır. İnce ayrıntılı sorgular için gerekli arka plan bilgisini gerektirir İşte bağlamsal bilgi içeren örnek prompt:

  • “Gece  bir şehir siluetinin sanatsal bir çalışmasını yapın.”
  • Prompt: “Gece saatlerinde futuristik bir şehir silueti oluşturun.” veya "gece saatlerinde, loş ışıkların vurduğu  bir sokağın resmini oluşturun" 

Bu tür bağlamsal bilgi içeren promptlar, yapay zeka modellerinin daha spesifik ve hedefe yönelik cevaplar üretmesine yardımcı olur.

4- Amaç ve Yapılandırılmış Yaklaşım: Promptun açık bir amacı ve hedefi olmalıdır. Bilgi aramak, yaratıcı içerik üretmek, bir problemi çözmek, gibi bir hedef belirlemek ve bu adımlardan ilerlemek gerekir. Çok uzun sorgular sorun olabilir bunun yerine hedefinize yönelik soruları 2-3 aşamada veya hedefinizin büyüklüğüne göre daha fazla şamada sorabilirsiniz. bunada şöyle bir örnek verecek olursak; bir kitap yazdıracaksınız burada bana 5 karakteri olan 100 sayfa bir korku hikayesi yaz yerine. ilk adım Bir korku romanı yazacağınızı belirtmek karakterleri oluşturmak, ortam hakkında bilgi verip daha ayrıntılı canladırmasını istemek vb. adımlar olabilir.


5- İteratif İyileştirme: AI' nin verdiği verdiği yanıtlara göre, yukarıdaki adımdan devam edecek olursak 5 karakter oluşturmasını istediniz ama bunlardan 1 veya 2 si istediğiniz tarza karakter yapılarına kişilik yapılarına uygun değil bunları yine bağlamlar oluşturarak düzeltmesini sağlayabilirsiniz.


    Daha bir çok prompt mühendisliği konuları ile devam edeceğiz.....                                                  

    BLOG BÜLTENİNE ÜCRETSİZ ABONE OLARAK İÇERİKLERDEN HABERDAR OLABİLİR VE BENİ DESTEKLEMİŞ OLURSUNUZ ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER....


TEMEL ADIMLAR 2 PROMPT ÇERÇEVELERİ KONUSUNA BURADAN GİDEBİLİRSİNİZ