DÜNYANIN EN İLGİNÇ 5 AĞACI

araştırma doğa

    Dünya üzerinde var olan her ağaç, kendi hikayesini anlatır. Bazıları sıra dışı görünümleriyle göz doldururken, bazıları eşsiz özellikleriyle merak uyandırır. Bu yazıda, dünyanın dört bir yanındaki en ilginç 5 ağaç türüne göz atacağız. Devasa boyutları, olağanüstü yaşam öyküleri ve etkileyici adaptasyonlarıyla bu ağaçlar, doğanın bize sunduğu büyüleyici mirası temsil ediyor.



Cannonball (Top Mermisi) Ağacı: Verdiği meyvenin görüntüsünden, şeklinden dolayı ismi "top mermisi"dir. Bu ağaç, Güney Amerika’ya özgü ve 3000 yıldır Hindistan’da da yetiştirilen bir türdür. En dikkat çekici özelliği, top güllesini andıran iri ve sert meyveleridir. Bu meyveler olgunlaştıkça kahverengiye döner ve 15 cm çapa kadar büyüyebilirler. Ağırlıkları 2-3 kg arasında değişen bu meyveler, yere düştüğünde ciddi yaralanmalara ve hatta ölüme neden olabilir. Tıbbi özellikleri de bulunan bu ağaç, geleneksel tıpta soğuk algınlığı, karın ağrısı, romatizma ve artrit gibi sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılır 





Şili Arokaryası: Şili arokaryası, en eski ağaç türlerinden biridir. Tam 50 milyon yıl öncesine dayandığı kanıtlanmıştır. Bu ağaç, Güney Amerika’nın tropik ormanlarında yetişir. 

Şili arokaryası, kırmızı listede yer alan ender bir ağaç türüdür ve uluslararası ticareti yasaktır. Çok yavaş büyür yıllık büyümüsi 30 cm i geçmesi nadirdir, 1300 hatta 2000 yıllık örneklerine rastlanmıştır.

orman gülü ağacı


Ormangülü Ağacı: Kanada’da bulunan bu ağaç tam 125 yaşındadır. Eşsiz görünümüyle dikkat çeker .Orman Gülü Ağacı, bilimsel adıyla Rhododendron ponticum, dikkat çekici ve göz alıcı çiçekleriyle tanınan bir bitki türüdür. Bu ağaç, genellikle 3 ila 5 metre arasında değişen boylara sahip olabilir. Yaprakları derimsi, koyu yeşil renkte ve kalın yapılıdır. Çiçekleri ise oldukça büyük ve renkli olup, çoğunlukla pembemsi veya mor renkte görülür. 

ateş ağacı pintrest


Ateş Ağacı: Anavatanı Madagaskar olan bu ağaç Brezilya’da da bulunur. Göz alıcı kırmızı reçinesiyle tanınır 

sekoya ağaçları


Sekoya Ağacı: Bu ihtişamlı devler....Kuzey Kaliforniya, ABD’de bulunan sekoya türünün en yüksek ağacıdır. Boyu 120 metre çapı ise 7 metreye ulaşabilir. Sekoya ağaçlarının her daim yeşil yaprakları ve yangınlara karşı gösterdikleri direnç, onları özel kılan özelliklerdendir. Ayrıca, dünya üzerinde en uzun süre oksijen üretebilen ağaçlar sınıfına dahildirler.