1.Mobil Cihazlarla Uyumluluk
Hazırladığımız web sitelerinin çözünürlükleri genelde bilgisayar monitörlerine ve bilgisayarlarda kullanılan web tarayıcılarına göredir. Eğer mobil cihazlarda da web sitemizin görüntülenmesini istiyorsak ekran çözünürlüklerini ve mobil cihaz web tarayıcı özelliklerini dikkate alarak web tasarımı yapmalıyız. Böylece daha çok internet kullanıcısına erişme olanağımız olur.
2.Yardım Sayfaları
Yardım bölümü oluşturulması, sitenin içeriği ile ilgili takıldığınız bölümlerle ilgili sorularınızda çok yararlı olacaktır. Örneğin bir alışveriş sitesinde kullanıcı alışveriş sepetine ürünleri attıktan sonra hangi adımları izleyeceğini bir yardım sayfası ile adım adım anlatabiliriz. Bir çocuk sitesinde masal dinlemek isteyen ya da oyun oynamak isteyen çocuğa hangi adımlarda neler olduğunu anlatan yardım bölümleri oluşturabiliriz. Yardım sayfalarının niteliği web sayfasının kullanıcı profiline göre değişebilir. Bunun yanında site içerisinde gezinen kullanıcıların çoğunun aklına gelebilecek ve hemen cevap almak istedikleri sorular olabilir. Bunun içinde sitemizde sıkça sorulan sorular bölümleri oluşturabiliriz.
3. Site Haritası
İçerik yönünden zengin, kategorisi bol bir web sitesi hazırladıysak kullanıcıların istedikleri sayfalara daha kolay ulaşmalarını sağlamak için sitede bulunan bütün kategorilerin listesinin bulunduğu bir site haritası sayfası yapmamız çok iyi olacaktır. Site haritasının bulunduğu sayfadaki bağlantılar sayesinde tüm kategorilere ulaşım daha kolay olacaktır.
4.Dil Desteğinin Belirlenmesi
Web sayfamız birden çok dilli bir internet sitesi ise bunun planlamasını önceden yapmak, farklı dillerdeki sitelere geçişler için nasıl bir yöntem izleyeceğimizi belirlemek zorundayız. Buna göre sayfa içerisinde kullanacağımız karakter kodlamasını ayarlamalıyız. Ayrıca web sitemizin genellikle sağ üst köşesine (Kullanışlı başka bir alana da olabilir.) farklı dillerdeki bölümlerine bağlantılar vererek kullanıcıyı yönlendirmeliyiz. Bu yönlendirmeyi ülke bayrakları, açılır menüler ya da farklı dillerin adlarını yazarak yapabiliriz.
5.Sayfa Çözünürlüğü
Web tasarımı yaparken dikkat edeceğimiz şeylerden biri kullanıcıların ekranında yatay kaydırma çubuğu oluşturmamaktır. Sayfalarımız uzadığında dikey kaydırma çubuğu oluşması internet kullanıcılarını çok rahatsız etmez ama dikey kaydırma çubuğu yanında yatay kaydırma çubuğu oluşması rahatsızlık verir. Kullanıcıyı yorar. Bu yüzden web sayfası tasarlarken genelde yatay olarak sabit büyüklükte çalışılır. Web sayfalarında dikey kaydırma çubuğunun oluşacağı dikkate alınarak yatay çalışma alanı gelende ekran çözünürlüğünden daha ufak seçilir. Örneğin 1024 piksel genişlikteki bir ekran çözünürlüğü için sayfa kenarındaki boĢluklar da dikkate alınarak 980 piksel genişlikte bir sayfa tasarımı yapılır. Biz 1600x1200 çözünürlüklü bilgisayarımızda bir ekranın her yerini dolduran web sayfası tasarımı hazırladık diyelim. Bu tasarım bizim bilgisayarımızda çok iyi görünürken başka bilgisayarlarda ekranda tam olarak görünmeyebilir. Bu yüzden sayfa çözünürlüğü belirlerken dikkat etmemiz gereken en önemli şey internet kullanıcılarının ekran çözünürlükleridir. Kullanıcıların hangi ekran çözünürlüklerinde bilgisayar kullandıklarını öğrenip en çok kullanılan ekran çözünürlüklerine göre tasarımımızı yapabiliriz. Şuan en çok kullanılan 1920x 1080 çözünürlüklerdir. Artık bilgisayarlarda nerdeyse 1024x 768 çözünürlüklü ekranlar kullanılmamakta tabi sizin oluşturacağınız zaman bu değişebilir internetten araiştırma yaparak uygun ölçüyü bulabilirsiniz
Konunun diğer yazılarınada göz atabilirsiniz