AĞ TEMELLERİ ALT AĞLAR part 1

 


 Bir ağ içerisinde bulunan tüm cihazların bir IP adresi olmak zorundadır. Cihazlar haberleşmelerini bu IP adresi üzerinden sağlar ancak cihazların birbirleri ile haberleşebilmeleri için aynı ağ yapılandırmasında bulunmaları gerekir. Bir örnekle açıklamak gerekirse; bir okulda bulunan tüm laboratuvarların tek bir odada toplanması ve tüm öğrencilerin burada ders işlemesi imkânsızdır. Bu nedenle laboratuvarlar bölüm bölüm sınıflara ayrılır. Alt ağlara bölme işlemi ile örnekte verilen duruma benzer şekilde hiyerarşik bir yapılanma oluşturulmaktadır. Bu sayede ağ trafiği bölünerek daha verimli bir yapı elde edilir, ağ trafiği azaltılır ve ağın yönetimi kolaylaştırılır. Aksi takdirde ağa dahil olan cihaz sayısı arttıkça ağ içerisindeki trafik artacak ağ performansı düşecek ve yönetimi zorlaşacaktır.

IPv4 adresi hâlâ günümüzde standart olarak kullanılmaktadır ve 32 bitten oluşur. Kullanımını kolaylaştırmak amacıyla dört adet oktet (sekizli)’e bölünmüş ve noktalar ile ayrılmıştır. Her bir oktet 8 bit uzunluğunda olduğuna göre 28 karşılığı 0 ila 255 arası yani 256 farklı değer alabilir. Bir IP adresi iki bölümden oluşur. Bunlar Ağ (Network) adresi ve Cihaz (Host) adresidir. Network adresi cihazların bağlı bulunduğu ağı gösterirken Host adresi ise ağda bulunan cihazın numarasını göstermektedir. 


NOT: IP numaraları gösterilirken daha anlaşılır olması ve kullanım kolaylığı sebebiyle decimal (onluk) sayı sistemine çevrilir. 


 Yukarıdaki tabloda sınıflara göre ağ adresi ve cihaz adresi dağılımı gösterilmiştir. Bu durumda; A sınıfı bir ağda en fazla  ((28x28x28) – 2 ) = 16.777.214 B sınıfı bir ağda en fazla  ((28x28x28) – 2 ) = 65.534 C sınıfı bir ağda en fazla  (28-2) Adet cihaza IP dağıtılabilmektedir. = 254 Her ağın network numarasını gösteren ağ adresi ve yayın (broadcast) adresi vardır. Ağ adresi her bir sınıf için ilk IP adresini gösterirken yayın adresi olarak da en son adres kullanılır. Yani network ve yayın adresini hostlar da kullanamayız.

Bu sayılar alt ağlara bölünme sonrasında değişecektir. Çünkü her bir alt ağın kendine ait ağ adresi ve yayın adresi olacaktır. Her bir ayırım içinde ağa bağlanabilecek cihaz sayısı değişecektir.